Pyszny i zdrowy hamburger z kotletem z wędzonego łososia z dodatkiem cukinii i kaszy jaglanej. To alternatywa dla fast foodu, na który wszyscy mamy od czasu do czasu ochotę.
Składniki
- 1 mała cukinia
- 1 ząbek czosnku
- 100 g kaszy jaglanej
- 125 g wędzonego na gorąco łososia
- 1 jajko
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki
- pół pęczka posiekanego koperku
- sól, czarny pieprz
- opcjonalnie1 łyżka bułki tartej
- masło klarowane do smażenia
- bułka
- kilka listków sałaty
- garść pomidorków koktajlowych
- garść świeżej rukoli
- kilka plasterków świeżego ogórka
- pół małego jogurtu naturalny
- dwie łyżki sosy chili słodko-pikantnego (użyłam marki Tao Tao)
Przygotowanie
- Cukinię (ze skórką) zetrzeć na tarce, posolić i odłożyć do lodówki. Do małego garnka wsypać kaszę przykryć i zagotować. Gotować przez ok. 15 minut do miękkości kaszy. Odstawić z ognia, zdjąć pokrywę i przestudzić.
- Cukinię włożyć do większej miski (jeśli pojawił się sok, należy go odlać). Do cukinii zetrzeć czosnek na drobnej tarce. Następnie dodać kaszę natkę koperek i dokładnie wyrobić masę. Z łososia ściągnąć skórę i posiekać na desce, dodać do cukinii. Dodać do masy jedno jajko, doprawić ją solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać łyżkę bułki tartej i wymieszać. Uformować duże kotlety.
- Rozgrzać patelnię z masłem, położyć kotlety i smażyć po około 5 minut z każdej strony na złoty kolor.
- Bułkę rozkroić na pół i podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 C na złoty kolor.
- Jogurt wymieszać z sosem chili według upodobań ostrości.
- Na bułkę położyć sałatę później kotleta, posmarować obficie sosem, posypać rukolą i pomidorkami. Przekłuć patyczkiem do szaszłyków.