Pyszny i zdrowy hamburger

Pyszny i zdrowy hamburger


Pyszny i zdrowy hamburger z kotletem z wędzonego łososia z dodatkiem cukinii i kaszy jaglanej. To alternatywa dla fast foodu, na który wszyscy mamy od czasu do czasu ochotę.

Pyszny i zdrowy hamburger


Składniki

  • 1 mała cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 125 g wędzonego na gorąco łososia
  • 1 jajko
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • pół pęczka posiekanego koperku
  • sól, czarny pieprz
  • opcjonalnie1 łyżka bułki tartej
  • masło klarowane do smażenia 
 
  • bułka
  • kilka listków sałaty
  • garść pomidorków koktajlowych
  • garść świeżej rukoli
  • kilka plasterków świeżego ogórka
 
  • pół małego jogurtu naturalny
  • dwie łyżki sosy chili słodko-pikantnego (użyłam marki Tao Tao)

Pyszny i zdrowy hamburger


Przygotowanie
  • Cukinię (ze skórką) zetrzeć na tarce, posolić i odłożyć do lodówki. Do małego garnka wsypać kaszę przykryć i zagotować. Gotować przez ok. 15 minut do miękkości kaszy. Odstawić z ognia, zdjąć pokrywę i przestudzić.
  • Cukinię włożyć do większej miski (jeśli pojawił się sok, należy go odlać). Do cukinii zetrzeć czosnek na drobnej tarce. Następnie dodać kaszę natkę koperek i dokładnie wyrobić masę. Z łososia ściągnąć skórę i posiekać na desce, dodać do cukinii. Dodać do masy jedno jajko, doprawić ją solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać łyżkę bułki tartej i wymieszać. Uformować duże kotlety.
  • Rozgrzać patelnię z masłem, położyć kotlety i smażyć po około 5 minut z każdej strony na złoty kolor.
  • Bułkę rozkroić na pół i podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 C na złoty kolor.
  • Jogurt wymieszać z sosem chili według upodobań ostrości.
  • Na bułkę położyć sałatę później kotleta, posmarować obficie sosem, posypać rukolą i pomidorkami. Przekłuć patyczkiem do szaszłyków.

Pyszny i zdrowy hamburger

Pyszny i zdrowy hamburger