Na pierwszy dzień wiosny przepyszna i szybka w przygotowaniu zupa z brokułami, młodymi ziemniakami i serem feta.
Składniki
- 1 brokuł
- 1/2 kg młodych ziemniaków
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu jarzynowego
- 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 100 g śmietany lub gęstego mleczka kokosowego
- ser feta
Przygotowanie
- W garnku z grubym dnem na maśle podsmażać przez ok. 3 - 4 minuty obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Dodać obrany i przepołowiony czosnek, zamieszać i smażyć razem przez ok. 2 minuty.
- Wlać gorący bulion, dodać kurkumę i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 10 - 15 minut do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
- Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać różyczki brokuła i gotować przez ok. 5 minut.
- Dodać koperek i odstawić z ognia. Śmietanę włożyć do miski i stopniowo dodać kilka łyżek wywaru z zupy za każdym razem mieszając. Zahartowaną w ten sposób śmietanę dodać do garnka z zupą, dodać pokruszoną fetą i wymieszać.