poniedziałek, 20 marca 2017

Wiosenna zupa z brokułami i serem feta

Wiosenna zupa z brokułami i serem feta 
Na pierwszy dzień wiosny przepyszna i szybka w przygotowaniu zupa z brokułami, młodymi ziemniakami i serem feta. 


Składniki

  • 1 brokuł
  • 1/2 kg młodych ziemniaków
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu jarzynowego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 100 g śmietany lub gęstego mleczka kokosowego
  • ser feta 
 
Wiosenna zupa z brokułami i serem feta


Przygotowanie

  • W garnku z grubym dnem na maśle podsmażać przez ok. 3 - 4 minuty obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Dodać obrany i przepołowiony czosnek, zamieszać i smażyć razem przez ok. 2 minuty.
  • Wlać gorący bulion, dodać kurkumę i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 10 - 15 minut do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
  • Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać różyczki brokuła i gotować przez ok. 5 minut.
  • Dodać koperek i odstawić z ognia. Śmietanę włożyć do miski i stopniowo dodać kilka łyżek wywaru z zupy za każdym razem mieszając. Zahartowaną w ten sposób śmietanę dodać do garnka z zupą, dodać pokruszoną fetą i wymieszać.
 
Wiosenna zupa z brokułami i serem feta


Printfriendly