Jedno z moich ulubionych
dań. Kotleciki z kaszy jaglanej tym razem w bardzo prostej wersji z
brokułami i jajkiem. Można je jeść na ciepło, jak i na zimno zawsze
dobrze smakują.
Składniki
- 1 brokuł
- 100 g kaszy jaglanej
- 5 jajek
- 3 łyżki bułki tartej + do panierki
- pęczki posiekanej natki pietruszki i koperku
- sól i pieprz
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie
- Do garnka wsypujemy kaszę jaglaną i gotujemy przez ok. 15 minut do miękkości kaszy. Odstawiamy z ognia, odcedzamy i odkładamy do przestudzenia.
- Brokuły rozdrabniamy na maleńkie różyczki i gotujemy al dente. Po ugotowaniu odstawiamy z ognia do przestudzenia.
- 4 jajka gotujemy na twardo i również przestudzamy.
- Do miski wkładamy kaszę, brokuły i posiekane drobno jajka. Natki pietruszki i koperku siekamy i dodajemy do miski. Dodajemy jedno surowe jajko, doprawiamy solą i pieprzem i wszystko mieszamy, jeśli masa jest za rzadka, można dodać bułkę tartą. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej.
- Smażymy na rozgrzanej patelni po około 5 minut z każdej strony na złoty kolor.