piątek, 21 kwietnia 2017

Kotleciki z brokułów i kaszy jaglanej

Kotleciki z brokułów i kaszy jaglanej
Jedno z moich ulubionych dań. Kotleciki z kaszy jaglanej tym razem w bardzo prostej wersji z brokułami i jajkiem. Można je jeść na ciepło, jak i na zimno zawsze dobrze smakują.
 

Składniki


  • 1 brokuł
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 5 jajek
  • 3 łyżki bułki tartej + do panierki
  • pęczki posiekanej natki pietruszki i koperku
  • sól i pieprz
  • masło klarowane do smażenia
 
Kotleciki z brokułów i kaszy jaglanej

Przygotowanie

  • Do garnka wsypujemy kaszę jaglaną i gotujemy przez ok. 15 minut do miękkości kaszy. Odstawiamy z ognia, odcedzamy i odkładamy do przestudzenia.
  • Brokuły rozdrabniamy na maleńkie różyczki i gotujemy al dente. Po ugotowaniu odstawiamy z ognia do przestudzenia.
  • 4 jajka gotujemy na twardo i również przestudzamy.
  • Do miski wkładamy kaszę, brokuły i posiekane drobno jajka. Natki pietruszki i koperku siekamy i dodajemy do miski. Dodajemy jedno surowe jajko, doprawiamy solą i pieprzem i wszystko mieszamy, jeśli masa jest za rzadka, można dodać bułkę tartą. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej.
  • Smażymy na rozgrzanej patelni po około 5 minut z każdej strony na złoty kolor.
 
Kotleciki z brokułów i kaszy jaglanej

Printfriendly