W końcu są moje ulubione szparagi!! Dziś klasyk — krem ze szparagów! Prosta i przepyszna zupa do przygotowania w mgnieniu oka.
Składniki
- 200 g szparagów bez twardych końców
- sól, pieprz,
- garść świeżego lubczyku
- ok. 250 ml bulionu
Do podania
- płatki migdałów
- główki szparagów
- lubczyk do przystrojenia
Przygotowanie
- Ze szparagów odciąć główki, po czym włożyć całość do garnka i zalać bulionem. Gotować ok. 4 minut. Odłożyć główki szaragów na osobny talerz.
- Resztę szparagów przelać z bulionem do stojącego blendera, dodać lubczyk i dokładnie zmiksować.
- Następnie przelać całość do garnka i zagotować.
- Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 5 minut. Doprawić do smaku.
- Podawać z główkami szparagów i płatkami migdałów i świeżo mielonym pieprzem.