niedziela, 30 kwietnia 2017

Krem ze szparagów


http://www.monikabregula.pl/2017/04/krem-ze-szpargow.html

W końcu są moje ulubione szparagi!! Dziś klasyk — krem ze szparagów! Prosta i przepyszna zupa do przygotowania w mgnieniu oka.

Składniki

  • 200 g szparagów bez twardych końców
  • sól, pieprz,
  • garść świeżego lubczyku
  • ok. 250 ml bulionu


Do podania

  • płatki migdałów
  • główki szparagów
  • lubczyk do przystrojenia

Przygotowanie

  • Ze szparagów odciąć główki, po czym włożyć całość do garnka i zalać bulionem. Gotować ok. 4 minut. Odłożyć główki szaragów na osobny talerz.
  • Resztę szparagów przelać z bulionem do stojącego blendera, dodać lubczyk i dokładnie zmiksować.
  • Następnie przelać całość do garnka i zagotować.
  • Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 5 minut. Doprawić do smaku.
  • Podawać z główkami szparagów i płatkami migdałów i świeżo mielonym pieprzem.



Printfriendly