piątek, 5 maja 2017

Brownie z czerwonej fasoli



 Brownie z czerwonej fasoli

Ciasto, które bije rekordy popularności w sieci. Oczywiście musiałam spróbować tego cuda i nie zawiodłam się. Ciasto jest leciutkie, wilgotne i przepyszne, a jego główny składnik, to czerwona fasola z puszki!! Na dodatek jego przygotowanie oprócz czasu spędzonego w piecu trwa jedną chwilę.


Składniki

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 mały banan
  • 2 jajka + 1 białko
  • 1 duża łyżka kakao
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie 50g ksylitolu
  • opcjonalnie 1 miarka białka czekoladowego
  • 70 g suszonych owoców ja użyłam fig
  • do posypania: garść posiekanych orzechów (takie, które najbardziej lubicie ja wybrałam nerkowce) 

 Brownie z czerwonej fasoli


Przygotowanie 

  • Fasolę należy odcedzić oraz przepłukać zimną wodą oraz osuszyć papierowym ręcznikiem. 
  • Wszystkie składniki oprócz orzechów i suszonych owoców łączymy za pomocą blendera na jednolitą masę. 
  • Kroimy figi na 4 kawałki i dodaj do wcześniej zblendowanej masy. 
  • Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam tortownicy o średnicy 21 cm) i posypujemy posiekanymi najlepiej za pomocą noża orzechami. 
  • Pieczemy ok. 60 min. w temp 190 C. 
  • Ciasto świetnie komponuje się z sosem z truskawek przepis tu.

 Brownie z czerwonej fasoli



Printfriendly