Ciasto, które bije rekordy popularności w sieci. Oczywiście musiałam spróbować tego cuda i nie zawiodłam się. Ciasto jest leciutkie, wilgotne i przepyszne, a jego główny składnik, to czerwona fasola z puszki!! Na dodatek jego przygotowanie oprócz czasu spędzonego w piecu trwa jedną chwilę.
Składniki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 mały banan
- 2 jajka + 1 białko
- 1 duża łyżka kakao
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie 50g ksylitolu
- opcjonalnie 1 miarka białka czekoladowego
- 70 g suszonych owoców ja użyłam fig
- do posypania: garść posiekanych orzechów (takie, które najbardziej lubicie ja wybrałam nerkowce)
Przygotowanie
- Fasolę należy odcedzić oraz przepłukać zimną wodą oraz osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Wszystkie składniki oprócz orzechów i suszonych owoców łączymy za pomocą blendera na jednolitą masę.
- Kroimy figi na 4 kawałki i dodaj do wcześniej zblendowanej masy.
- Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam tortownicy o średnicy 21 cm) i posypujemy posiekanymi najlepiej za pomocą noża orzechami.
- Pieczemy ok. 60 min. w temp 190 C.
- Ciasto świetnie komponuje się z sosem z truskawek przepis tu.