Zupa z botwinki

http://www.monikabregula.pl/2017/05/zupa-z-botwinki.html
 
Rozpoczął się sezon na świeże warzywa. Każdego dnia powinny znaleźć się na naszych talerzach. Dziś zupa z botwinki, młodych ziemniaków i młodej kapusty idealne połączenie na wiosnę!


Składniki

  • 1 litr bulionu jarzynowego
  • 1 pęczek młodej botwinki
  • 5 średnich młodych ziemniaków
  • ¼ główki młodej małej kapusty
  • 1 mały por
  • jogurt grecki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz

Przygotowanie
  • Ziemniaki umyć i obrać, pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać oliwę i masło dodać ziemniaki. Odciąć liście botwinki od buraczków, dokładnie umyć liście i obrać buraczki. Liście posiekać na desce, razem z gałązkami, buraczki pokroić na kawałki. Buraczki włożyć do ziemniaków i razem podsmażyć (ok. 5-7 minut).
  • Kapustę i pora posiekać i dodać do garnka wszystko razem smażyć przez około 3 minuty. Następnie wlać gorący bulion i zagotować.
  • Gotować przez ok. 8 minut aż ziemniaki będą już prawie miękkie. Następnie dodać posiekane łodyżki liści i liście botwinki i gotować wszystko na umiarkowanym ogniu przez ok. 1-2 minuty. Dodać zmielony pieprz, sól i czosnek niedźwiedzi. Podawać z łyżką jogurtu greckiego.