Rozpoczął się sezon na świeże warzywa. Każdego
dnia powinny znaleźć się na naszych talerzach. Dziś zupa z botwinki,
młodych ziemniaków i młodej kapusty idealne połączenie na wiosnę!
Składniki
- 1 litr bulionu jarzynowego
- 1 pęczek młodej botwinki
- 5 średnich młodych ziemniaków
- ¼ główki młodej małej kapusty
- 1 mały por
- jogurt grecki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła klarowanego
- czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz
Przygotowanie
- Ziemniaki umyć i obrać, pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać oliwę i masło dodać ziemniaki. Odciąć liście botwinki od buraczków, dokładnie umyć liście i obrać buraczki. Liście posiekać na desce, razem z gałązkami, buraczki pokroić na kawałki. Buraczki włożyć do ziemniaków i razem podsmażyć (ok. 5-7 minut).
- Kapustę i pora posiekać i dodać do garnka wszystko razem smażyć przez około 3 minuty. Następnie wlać gorący bulion i zagotować.
- Gotować przez ok. 8 minut aż ziemniaki będą już prawie miękkie. Następnie dodać posiekane łodyżki liści i liście botwinki i gotować wszystko na umiarkowanym ogniu przez ok. 1-2 minuty. Dodać zmielony pieprz, sól i czosnek niedźwiedzi. Podawać z łyżką jogurtu greckiego.