niedziela, 18 czerwca 2017

Budyń truskawkowo-kokosowy z płatków owsianych


Budyń truskawkowo-kokosowy z płatków owsianych

Owsianka jest bardzo, bardzo zdrowa, ale bądźmy szczerzy, może się znudzić. Na szczęście można ja dowolnie modyfikować. Zmiksowana w blenderze ma konsystencje budyniu, a teraz gdy sezon na truskawki się rozpoczął, wręcz trzeba ją jadać z nimi jadać.


Składniki

  • 100 g płatków owsianych
  • 300 ml mleka kokosowego
  • Garść świeżych truskawek
  • Opcjonalnie 1 łyżeczka ksylitolu
 
Budyń truskawkowo-kokosowy z płatków owsianych

Przygotowanie

  • Do garnka wsypać płatki, zalać 150 ml mleka wstawić na noc do lodówki.
  • Do płatków dolać resztę mleka i zagotować. Gotować ok. 5 minut. Przelać płatki wraz z mlekiem do blendera kielichowego i dokładnie zmiksować na jednolitą masę, przelać do miseczki.
  • Truskawki umyć i usunąć szypułki. Włożyć do blendera i dokładnie zmiksować na mus. Jeśli truskawki są mało słodkie dodać 1 łyżeczkę ksylitolu.
  • Mus z truskawek połączyć z płatkami. 

Budyń truskawkowo-kokosowy z płatków owsianych


Printfriendly