Owsianka jest bardzo, bardzo zdrowa, ale bądźmy szczerzy, może się znudzić. Na szczęście można ja dowolnie modyfikować. Zmiksowana w blenderze ma konsystencje budyniu, a teraz gdy sezon na truskawki się rozpoczął, wręcz trzeba ją jadać z nimi jadać.
Składniki
- 100 g płatków owsianych
- 300 ml mleka kokosowego
- Garść świeżych truskawek
- Opcjonalnie 1 łyżeczka ksylitolu
Przygotowanie
- Do garnka wsypać płatki, zalać 150 ml mleka wstawić na noc do lodówki.
- Do płatków dolać resztę mleka i zagotować. Gotować ok. 5 minut. Przelać płatki wraz z mlekiem do blendera kielichowego i dokładnie zmiksować na jednolitą masę, przelać do miseczki.
- Truskawki umyć i usunąć szypułki. Włożyć do blendera i dokładnie zmiksować na mus. Jeśli truskawki są mało słodkie dodać 1 łyżeczkę ksylitolu.
- Mus z truskawek połączyć z płatkami.