Szybka zupa ze szparagów, zielonego groszku i ziemniaków. Można powiedzieć, że to taka zielona zupa i choć są osoby, które unikają tego koloru na talerzu, to ta zupa absolutnie ich do niego przekona.
Składniki
- 1,5 pęczka szparagów bez twardych końców
- ok. 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
- 5 dużych młodych ziemniaków
- 200 g świeżego lub mrożonego groszku
- 1 łyżka gęstego mleczka kokosowego, lub śmietany
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pęczek koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie
- W garnku z grubym dnem na oliwie i maśle podsmażyć przez ok. 5 - 7 min. obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Dodać groszek i całość smażyć jeszcze około 3 min. Wlać gorący bulion zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 10 minut do czasu aż ziemniaki będą prawie miękkie.
- Szparagi pokroić i dodać do zupy, gotować na małym ogniu przez ok. 4 minuty.
- Posiekać koperek wrzucić do zupy i odstawić z ognia. Śmietanę włożyć do miski i stopniowo dodać kilka łyżek wywaru z zupy za każdym razem mieszając. Zahartowaną w ten sposób śmietanę dodać do garnka z zupą i wymieszać.