sobota, 24 czerwca 2017

Zielona zupa


http://www.monikabregula.pl/2017/06/zielona-zupa.html
 
Szybka zupa ze szparagów, zielonego groszku i ziemniaków. Można powiedzieć, że to taka zielona zupa i choć są osoby, które unikają tego koloru na talerzu, to ta zupa absolutnie ich do niego przekona.


Składniki

  • 1,5 pęczka szparagów bez twardych końców
  • ok. 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 5 dużych młodych ziemniaków
  • 200 g świeżego lub mrożonego groszku
  • 1 łyżka gęstego mleczka kokosowego, lub śmietany
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz 
 


Przygotowanie 
 
  • W garnku z grubym dnem na oliwie i maśle podsmażyć przez ok. 5 - 7 min. obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Dodać groszek i całość smażyć jeszcze około 3 min. Wlać gorący bulion zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 10 minut do czasu aż ziemniaki będą prawie miękkie.
  • Szparagi pokroić i dodać do zupy, gotować na małym ogniu przez ok. 4 minuty.
  • Posiekać koperek wrzucić do zupy i odstawić z ognia. Śmietanę włożyć do miski i stopniowo dodać kilka łyżek wywaru z zupy za każdym razem mieszając. Zahartowaną w ten sposób śmietanę dodać do garnka z zupą i wymieszać.  




Printfriendly