Od dziś mamy kolejną falę upałów. W tym czasie nie ma nic lepszego niż zimny chłodnik z ogórka. Podany ze świeżymi ziemniaczkami z koperkiem i żółtkiem stanowi idealne połączenie.
Składniki
- duży ogórek
- ząbek czosnku
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- drobno posiekany koperek
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- pół szklanki kefiru
- 2 żółtka ugotowane na twardo
- młode ziemniaki z wody z koperkiem
- rzodkiewka do dekoracji.
Przygotowanie
- Ogórek dokładnie umyć, zetrzeć na paski makaronowe za pomocą obieraczki julienne. Włożyć do miski, dodać rozgnieciony w prasce czosnek.
- Doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, posiekanym koperkiem, a następnie wymieszać z jogurtem naturalnym i kefirem.
- Schłodzić w lodówce. Podawać z posiekanym ugotowanym żółtkiem i młodymi ziemniakami z koperkiem. Udekorować pokrojoną rzodkiewką.