Latem ciasto drożdżowe rośnie jak szalone, dlatego warto zrobić przepyszne domowe pizzerki! Mini pizze o różnych rodzajach idealnie sprawdzają się na przyjęciach i imprezach. Dzięki różnym rodzajom każdy z gości znajdzie coś dla siebie. Sprawdzą się równie świetnie jako przekąska kibica :).
Składniki:
Porcja ciasta z tego przepisu - ciasto podzielić na 4 części rozwałkować i odłożyć do wyrośnięcia.
dodatki:
pizze ze szpinakiem i kurkami oraz ze szpinakiem i różnymi serami:
- 200 g mrożonego szpinaku
- 2/3 szklanki kurek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 2 garście startego sera cheddar
- garść rozdrobnionego sera feta
- garść rozdrobnionej mozzarelli
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Kurki umyć i dokładnie osuszyć. W garnku rozgrzać oliwę dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, szpinak, doprawić gałką, solą i pieprzem.
- Gotować do czasu wyparowania płynu ze szpinaku cały czas mieszając.
- Na pierwszą pizzę rozłożyć połowę szpinaku posypać garścią cheddara i kurkami.
- Na drugą pizzę rozłożyć drugą część szpinaku posypać mozzarellą, cheddarem i na końcu fetą.
Dodatki:
pizze margherita oraz pizza z warzywami
- 1 puszka obranych pokrojonych pomidorów
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki Mieszanki Kamis „suszone pomidory z czosnkiem i bazylią”
- 2 białe kulki mozzarelli
- świeża bazylia
- 2 garście rozdrobnionej mozzarelli
- garść startego sera cheddar
- ulubione warzywa na pizze ja użyłam kilka plasterków papryki, cukinii, pomidora i kilka kurek.
Przygotowanie:
- Sos pomidorowy: Pomidory z puszki zagotować w rondelku razem z oliwą, solą, pieprzem, mieszanką Kamis oraz cukrem. Gotować przez około 15 minut pod przykryciem często mieszając.
- Pizze posmarować sosem pomidorowym jedną posypać mozzarellą i cheddarem. Drugą najpierw posypać mozzarellą na to położyć warzywa.
- Wszystkie pizzerki przełożyć na blachę włożyć do rozgrzanego do 250 C piekarnika. Piec przez około 9 - 10 minut, aż boki pizzerek lekko się zarumienią, a spód będzie upieczony i chrupiący. Wyjąć pizzerki z piekarnika i udekorować listkami bazylii.