poniedziałek, 21 sierpnia 2017

Imprezowe pizzerki

http://www.monikabregula.pl/2017/08/imprezowe-pizzerki.html

Latem ciasto drożdżowe rośnie jak szalone, dlatego warto zrobić przepyszne domowe pizzerki!  Mini pizze o różnych rodzajach idealnie sprawdzają się na przyjęciach i imprezach. Dzięki różnym rodzajom każdy z gości znajdzie coś dla siebie. Sprawdzą się równie świetnie jako przekąska kibica :). 


Składniki:

Porcja ciasta z tego przepisu - ciasto podzielić na 4 części rozwałkować i odłożyć do wyrośnięcia.

dodatki:

pizze ze szpinakiem i kurkami oraz ze szpinakiem i różnymi serami:

  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 2/3 szklanki kurek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 garście startego sera cheddar
  • garść rozdrobnionego sera feta
  • garść rozdrobnionej mozzarelli
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz 

Imprezowe pizzerki


Przygotowanie:
  • Kurki umyć i dokładnie osuszyć. W garnku rozgrzać oliwę dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, szpinak, doprawić gałką, solą i pieprzem. 
  • Gotować do czasu wyparowania płynu ze szpinaku cały czas mieszając.
  • Na pierwszą pizzę rozłożyć połowę szpinaku posypać garścią cheddara i kurkami.
  • Na drugą pizzę rozłożyć drugą część szpinaku posypać mozzarellą, cheddarem i na końcu fetą.

Imprezowe pizzerki

Dodatki:
pizze margherita oraz pizza z warzywami


  • 1 puszka obranych pokrojonych pomidorów
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki Mieszanki Kamis „suszone pomidory z czosnkiem i bazylią”
  • 2 białe kulki mozzarelli
  • świeża bazylia
  • 2 garście rozdrobnionej mozzarelli
  • garść startego sera cheddar
  • ulubione warzywa na pizze ja użyłam kilka plasterków papryki, cukinii, pomidora i kilka kurek.

Imprezowe pizzerki

Przygotowanie:
  • Sos pomidorowy: Pomidory z puszki zagotować w rondelku razem z oliwą, solą, pieprzem, mieszanką Kamis oraz cukrem. Gotować przez około 15 minut pod przykryciem często mieszając.
  • Pizze posmarować sosem pomidorowym jedną posypać mozzarellą i cheddarem. Drugą najpierw posypać mozzarellą na to położyć warzywa.
  • Wszystkie pizzerki przełożyć na blachę włożyć do rozgrzanego do 250 C piekarnika. Piec przez około 9 - 10 minut, aż boki pizzerek lekko się zarumienią, a spód będzie upieczony i chrupiący. Wyjąć pizzerki z piekarnika i udekorować listkami bazylii.

Imprezowe pizzerki



Printfriendly