Pyszne i sycące danie obiadowe. Słodkie bataty z mieszanką papryki
słodkiej i ostrej nabierają konkretnego smaku, wszystko razem podane z
sosem pomidorowym idealnie się komponuje.
Składniki
- 100 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
- 50 g kaszy jaglanej
- 40 g kurek
- 100 g cukinii
- pół kulki mozzarelli
- dwa duże bataty
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej + do panierki
- pęczki posiekanej natki pietruszki i koperku
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
- łyżeczka papryki słodkiej i ostrej
- masło klarowane
- pół puszki krojonych pomidorów
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka przyprawy z Kamis „suszone pomidory z czosnkiem i bazylią” lub oregano.
Przygotowanie
- Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczka posolić i włożyć do lodówki na 15 minut by puściła sok.
- Do garnka wsypać kaszę jaglaną, zlać wodą i gotować przez ok. 15 minut do miękkości kaszy. Odstawić z ognia, odcedzić i odłożyć do przestudzenia.
- Do garnka włożyć mrożony szpinak wlać odrobinę wody i powoli gotować. Mieszać od czasu do czasu, aż się całkowicie rozmrozi i wyparuje woda. Do szpinaku dodać łyżkę masła, wrzucić dokładnie umyte kurki, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, dusić około 7 minut. Odstawić z ognia do przestudzenia.
- Natki pietruszki i koperku posiekać. Do miski włożyć kaszę, dokładnie odciśniętą z nadmiaru wody cukinię, szpinak z kurkami, koperek, pietruszkę i pokrojoną mozzarellę. Dodać jedno surowe jajko, doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać, jeśli masa jest za rzadka, można dodać bułkę tartą. Formować kotleciki i obtoczyć w bułce tartej.
- Smażyć na rozgrzanej patelni po około 5 minut z każdej strony na złoty kolor.
- Bataty obrać i pokroić na frytki. Włożyć do garnka polać oliwą oraz obficie posypać mieloną papryką. Zamknąć garnek pokrywką i kilkukrotnie potrząsnąć garnkiem, dzięki czemu bataty dokładnie pokryją się oliwą i papryką.
- Rozgrzać piekarnik do 180 C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia rozłożyć bataty, piec około 15-20 minut do momentu aż bataty będą chrupiące.
- Pomidory włożyć do garnka dodać przyprawę Kamis sól, pieprz i oliwę. Gotować do uzyskania gęstej konsystencji.
- Wyłożyć kotleciki na talerz, podawać z batatami i sosem pomidorowym.