czwartek, 3 sierpnia 2017

Kotleciki z batatami i sosem pomidorowym

 Kotleciki z batatami i sosem pomidorowym
 
Pyszne i sycące danie obiadowe. Słodkie bataty z mieszanką papryki słodkiej i ostrej nabierają konkretnego smaku, wszystko razem podane z sosem pomidorowym idealnie się komponuje.

Składniki

  • 100 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 40 g kurek
  • 100 g cukinii
  • pół kulki mozzarelli
  • dwa duże bataty
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej + do panierki
  • pęczki posiekanej natki pietruszki i koperku
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • łyżeczka papryki słodkiej i ostrej
  • masło klarowane
  • pół puszki krojonych pomidorów
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka przyprawy z Kamis „suszone pomidory z czosnkiem i bazylią” lub oregano.

Przygotowanie

  • Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczka posolić i włożyć do lodówki na 15 minut by puściła sok.
  • Do garnka wsypać kaszę jaglaną, zlać wodą i gotować przez ok. 15 minut do miękkości kaszy. Odstawić z ognia, odcedzić i odłożyć do przestudzenia.
  • Do garnka włożyć mrożony szpinak wlać odrobinę wody i powoli gotować. Mieszać od czasu do czasu, aż się całkowicie rozmrozi i wyparuje woda. Do szpinaku dodać łyżkę masła,  wrzucić dokładnie umyte kurki, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, dusić około 7 minut. Odstawić z ognia do przestudzenia.
  • Natki pietruszki i koperku posiekać. Do miski włożyć kaszę, dokładnie odciśniętą z nadmiaru wody cukinię, szpinak z kurkami, koperek, pietruszkę i pokrojoną mozzarellę. Dodać jedno surowe jajko, doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać, jeśli masa jest za rzadka, można dodać bułkę tartą. Formować kotleciki i obtoczyć w bułce tartej.
  • Smażyć na rozgrzanej patelni po około 5 minut z każdej strony na złoty kolor.
  • Bataty obrać i pokroić na frytki. Włożyć do garnka polać oliwą oraz obficie posypać mieloną papryką. Zamknąć garnek pokrywką i kilkukrotnie potrząsnąć garnkiem, dzięki czemu bataty dokładnie pokryją się oliwą i papryką.
  • Rozgrzać piekarnik do 180 C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia rozłożyć bataty, piec około 15-20 minut do momentu aż bataty będą chrupiące.
  • Pomidory włożyć do garnka dodać przyprawę Kamis sól, pieprz i oliwę. Gotować do uzyskania gęstej konsystencji.
  • Wyłożyć kotleciki na talerz, podawać z batatami i sosem pomidorowym.

Kotleciki z batatami i sosem pomidorowym

Printfriendly