poniedziałek, 4 września 2017

Omlet z kurkami i serem cheddar

Omlet z kurkami i serem cheddar

Omlet z sezonowymi kurkami to idealne danie na śniadanie w lecie.

Składniki


  • 2/3 szklanki kurek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajka
  • 1 łyżka wody
  • sól, pieprz
  • garść startego sera cheddar
  • garść szczypiorku

Omlet z kurkami i serem cheddar


Przygotowanie

  • Kurki umyć i dokładnie osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę. Rozgrzać patelnię włożyć 1 łyżkę masła i roztopić. Włożyć kurki i czosnek i smażyć krótko (przez około 2-3 minut) co chwilę mieszając na większym ogniu. Zdjąć z patelni.
  • Na tę samą patelnię włożyć 1 łyżkę masła i rozgrzać ją na średnim ogniu. Jajka roztrzepać w miseczce ze szczypiorkiem, solą, pieprzem i wodą. Wlać na rozgrzaną patelnię posypać cheddarem i smażyć przez kilkanaście sekund bez mieszania.
  • Gdy omlet będzie już prawie w całości już ścięty, wrzucić kurki.
  • Jeszcze chwilkę razem podsmażyć, złożyć na pół i zsunąć na talerz. Posypać resztą szczypiorku i podawać.

Omlet z kurkami i serem cheddar

Printfriendly