Omlet z sezonowymi kurkami to idealne danie na śniadanie w lecie.
Składniki
- 2/3 szklanki kurek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 jajka
- 1 łyżka wody
- sól, pieprz
- garść startego sera cheddar
- garść szczypiorku
Przygotowanie
- Kurki umyć i dokładnie osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę. Rozgrzać patelnię włożyć 1 łyżkę masła i roztopić. Włożyć kurki i czosnek i smażyć krótko (przez około 2-3 minut) co chwilę mieszając na większym ogniu. Zdjąć z patelni.
- Na tę samą patelnię włożyć 1 łyżkę masła i rozgrzać ją na średnim ogniu. Jajka roztrzepać w miseczce ze szczypiorkiem, solą, pieprzem i wodą. Wlać na rozgrzaną patelnię posypać cheddarem i smażyć przez kilkanaście sekund bez mieszania.
- Gdy omlet będzie już prawie w całości już ścięty, wrzucić kurki.
- Jeszcze chwilkę razem podsmażyć, złożyć na pół i zsunąć na talerz. Posypać resztą szczypiorku i podawać.