Połączenie ryby i risotto z kurkami, to idealny obiad na wrześniowe popołudnie.
Składniki
- 100 g kurek
- około 700 ml bulionu jarzynowego
- 2 łyżka masła
- 3 łyżki drobno posiekanej cebuli
- 100 g ryżu na risotto (arborio, carnaroli)
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 ząbki czosnku
- pół cukinii
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 duży filet z dorsza
- garść posiekanego koperku
Przygotowanie
- Cukinię umyć i pokroić na plasterki. Na rozgrzanej patelni z grilować cukinie i odłożyć na osobny talerz.
- Kurki opłukać i dokładnie osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Bulion zagotować. W szerokim garnku rozgrzać masło i oliwę. Zeszklić cebulkę nie rumieniąc, dodać posiekane kurki i smażyć jeszcze przez pół minuty. Dodać ryż i smażyć mieszając, aż wszystkie ziarenka pokryją się masłem przez około 1 minutę. Wlać wino i odparować.
- Wlać porcję bulionu (około 1/2 szklanki) i gotować na umiarkowanym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn. Stopniowo dolewać bulion w miarę jak ryż będzie go wchłaniał, gotować tak risotto przez około 20 - 25 minut.
- Zdjąć z ognia dodać cukinię i wymieszać, przykryć i odstawić na 3 minuty.
- Filet z dorsza dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Rozgrzać osobną patelnię z olejem kokosowym, smażyć rybę ok 2 minut z każdej strony.
- Risotto wyłożyć na talerze, posypać koperkiem i podawać z rybą.