środa, 20 września 2017

Risotto z kurkami i dorszem

http://www.monikabregula.pl/2017/09/risotto-z-kurkami-i-dorszem.html

Połączenie ryby i risotto z kurkami, to idealny obiad na wrześniowe popołudnie.
 

Składniki

  • 100 g kurek
  • około 700 ml bulionu jarzynowego
  • 2 łyżka masła
  • 3 łyżki drobno posiekanej cebuli
  • 100 g ryżu na risotto (arborio, carnaroli)
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • pół cukinii
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 duży filet z dorsza
  • garść posiekanego koperku

Przygotowanie
  • Cukinię umyć i pokroić na plasterki. Na rozgrzanej patelni z grilować cukinie i odłożyć na osobny talerz. 
  • Kurki opłukać i dokładnie osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Bulion zagotować. W szerokim garnku rozgrzać masło i oliwę. Zeszklić cebulkę nie rumieniąc, dodać posiekane kurki i smażyć jeszcze przez pół minuty. Dodać ryż i smażyć mieszając, aż wszystkie ziarenka pokryją się masłem przez około 1 minutę. Wlać wino i odparować.
  • Wlać porcję bulionu (około 1/2 szklanki) i gotować na umiarkowanym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn. Stopniowo dolewać bulion w miarę jak ryż będzie go wchłaniał, gotować tak risotto przez około 20 - 25 minut.
  • Zdjąć z ognia dodać cukinię i wymieszać, przykryć i odstawić na 3 minuty.
  • Filet z dorsza dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Rozgrzać osobną patelnię z olejem kokosowym, smażyć rybę ok 2 minut z każdej strony. 
  • Risotto wyłożyć na talerze, posypać koperkiem i podawać z rybą.
 


 



Printfriendly