Owsianka z truskawkami i granatem, wzbogacona o masło orzechowe, to idealne pełno wartościowe śniadanie. Przygotowuję ją codziennie rano w czasie gdy się ogarniam do pracy. Poza sezonem na świeże truskawki można też używać mrożonych lub innych dostępnych w sklepie.
Składniki
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżka masła z orzechów nerkowca
- ok. 1 szklanki mleka kokosowego
- 1/3 owocu granatu
- kilka truskawek lub innego owocu
- dla lubiących bardzo słodkie śniadania dowolny słodzik: syrop klonowy, syrop z agawy lub daktylowy
Przygotowanie
- Do rondelka wsypać płatki owsiane dodać łyżkę masła, zalać mlekiem i zagotować.
- Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut na małym ogniu co chwilę mieszając.
- Wyłączyć ogień przykryć i zostawić na ok. 30 min. W tym czasie płatki wchłoną cały płyn.
- Płatki wyłożyć do miseczki, włożyć pokrojone na kawałeczki truskawki, dodać wyłuskane ziarenka granatu, skropić odrobiną słodu.