wtorek, 31 października 2017

Moja idealna owsianka


http://www.monikabregula.pl/2017/10/moja-idealna-owsianka.html
 
Owsianka z truskawkami i granatem, wzbogacona o masło orzechowe, to idealne pełno wartościowe śniadanie. Przygotowuję ją codziennie rano w czasie gdy się ogarniam do pracy. Poza sezonem na świeże truskawki można też używać mrożonych lub innych dostępnych w sklepie.

Składniki


  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka masła z orzechów nerkowca
  • ok. 1 szklanki mleka kokosowego
  • 1/3 owocu granatu
  • kilka truskawek lub innego owocu
  • dla lubiących bardzo słodkie śniadania dowolny słodzik: syrop klonowy, syrop z agawy lub daktylowy

Przygotowanie


  • Do rondelka wsypać płatki owsiane dodać łyżkę masła, zalać mlekiem i zagotować. 
  • Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut na małym ogniu co chwilę mieszając. 
  • Wyłączyć ogień przykryć i zostawić na ok. 30 min. W tym czasie płatki wchłoną cały płyn.
  • Płatki wyłożyć do miseczki, włożyć pokrojone na kawałeczki truskawki, dodać wyłuskane ziarenka granatu, skropić odrobiną słodu.




 

Printfriendly