poniedziałek, 9 października 2017

Zupa z groszku i fety

Zupa z groszku i fety

Pyszna i bardzo pożywna zupa z groszku. Groszek jest warzywem strączkowym i jest dość ciężkostrawny, dlatego osoby, które mają z nimi problemy, powinny uważać i od razu nie jeść całego garnka :).


Składniki

  • 450 g mrożonego groszku
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 litr bulionu jarzynowego
  • 50 ml gęstego mleczka kokosowego
  • 200 g sera feta
 
Zupa z groszku i fety

Przygotowanie

  • Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kosteczkę. W garnku z grubym dnem podgrzać oliwę włożyć ziemniaki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć przez około 5 minut tak, aby się zrumieniły. Dodać połowę mrożonego groszku i smażyć razem przez ok. 2 minuty. Wlać gorący bulion i zagotować.
  • W osobnym garnku zagotować ok 2 szklanek wody i wrzucić pozostała część groszku. Gotować 2 minuty, po czym odcedzić groszek, włożyć go do blendera i miksować, dodać do zupy.
  • Zmniejszyć ogień i gotować zupę pod przykryciem przez około 10 - 15 minut do czasu aż warzywa będą miękkie. Dodać mleczko koksowe i przyprawić do smaku. Podawać z pokruszoną fetą.

Zupa z groszku i fety

Printfriendly