Naleśniki na śniadanie, ale tym razem na słono i z jajkiem. Dodatki całkowicie dowolne ja użyłam pomidorów, mozzarelli i prosciutto.
Składniki
- jajko
- 2 plasterki prosciutto
- 2 plasterki mozzarelli
- 1 mały pomidor
- łyżka masła klarowanego
- koperek
Naleśniki z tego przepisu klik.
Przygotowanie
- Pomidora sparzyć, usunąć gniazda nasienne. Mozzarellę, szynkę i pomidora pokroić w kosteczkę.
- Na patelni roztopić masło klarowane, położyć naleśnika na patelni i ustawić średni gaz. Na środek wbić jajko i smażyć przez około 1-2 minuty, następnie obłożyć jajko kawałkami szynki, pomidorem i serem. Gdy białko będzie już w ponad połowie ścięte a spód naleśnika lekko zrumieniony, założyć brzegi naleśnika do środka i przytrzymać łopatką.
- Smażyć jeszcze przez ok. 1 - 2 minuty aż całe białko będzie ścięte.
- Udekorować koperkiem, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.