Gdy za oknem zima czas na rozgrzewające zupy. Dziś kalafiorowa z ciecierzycą, cukinią, kawałkiem brokuła i kruchymi różyczkami kalafiora.
Składniki
- 1 średni kalafior
- 2 ząbki czosnku
- 5 dużych ziemniaków
- łodyga brokuła
- pół średniej cukinii
- 1 puszka ciecierzycy
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- 2,5 litra bulionu jarzynowego
- 50 ml gęstego mleczka kokosowego
- pęczek koperku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- pieprz, sól
Przygotowanie
- Kalafiora podzielić na różyczki, odłożyć ¼ do osobnej miski. Resztę kalafiora włożyć do garnka, łodygę brokuła obrać i razem z cukinią pokroić na duże kawałki.
- Brokuła i cukinię włożyć do garnka z kalafiorem, zalać bulionem i zagotować.
- Gotować na średnim ogniu do miękkości. Przelać do blendera kielichowego lub za pomocą ręcznego zmiksować na gładką masę.
- W międzyczasie obrać ziemniaki, opłukać i pokroić w kosteczkę. W garnku z grubym dnem podgrzać oliwę włożyć ziemniaki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć przez około 5 minut tak, aby się zrumieniły. Dodać odsączoną z zalewy ciecierzycę i smażyć razem przez ok. 2 minuty.
- Zalać kremem z warzyw zagotować. Wlać mleczko koksowe, dodać pieprz ziołowy i przyprawić do smaku, gotować na wolny ogniu ok. 10 minut.
- W międzyczasie odłożone różyczki z kalafiora podzielić na drobne części. Dodać do zupy i gdy tylko zacznie się gotować ściągnąć i przykryć na minimum godzinę. Dzięki temu kalafior będzie kruchy, a nie rozgotowany.
- Podawać z posiekanym koperkiem.