czwartek, 30 listopada 2017

Zupa — krem z kalafiora, cukinii i brokuła

http://www.monikabregula.pl/2017/11/zupa-krem-z-kalafiora-cukinii-i-brokua.html

Gdy za oknem zima czas na rozgrzewające zupy. Dziś kalafiorowa z ciecierzycą, cukinią, kawałkiem brokuła i kruchymi różyczkami kalafiora.



Składniki


  • 1 średni kalafior
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 dużych ziemniaków
  • łodyga brokuła
  • pół średniej cukinii
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 2,5 litra bulionu jarzynowego
  • 50 ml gęstego mleczka kokosowego
  • pęczek koperku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • pieprz, sól 

Przygotowanie


  • Kalafiora podzielić na różyczki, odłożyć ¼ do osobnej miski. Resztę kalafiora włożyć do garnka, łodygę brokuła obrać i razem z cukinią pokroić na duże kawałki. 
  • Brokuła i cukinię włożyć do garnka z kalafiorem, zalać bulionem i zagotować. 
  • Gotować na średnim ogniu do miękkości. Przelać do blendera kielichowego lub za pomocą ręcznego zmiksować na gładką masę.
  • W międzyczasie obrać ziemniaki, opłukać i pokroić w kosteczkę. W garnku z grubym dnem podgrzać oliwę włożyć ziemniaki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć przez około 5 minut tak, aby się zrumieniły. Dodać odsączoną z zalewy ciecierzycę i smażyć razem przez ok. 2 minuty.
  • Zalać kremem z warzyw zagotować. Wlać mleczko koksowe, dodać pieprz ziołowy i przyprawić do smaku, gotować na wolny ogniu ok. 10 minut. 
  • W międzyczasie odłożone różyczki z kalafiora podzielić na drobne części. Dodać do zupy i gdy tylko zacznie się gotować ściągnąć i przykryć na minimum godzinę. Dzięki temu kalafior będzie kruchy, a nie rozgotowany. 
  • Podawać z posiekanym koperkiem. 



 

Printfriendly