Proste ale bardzo dobrze komponujące się składniki. Idealne na teraz danie, sycące i zdrowe. Brokuły, szynka parmeńska, pietruszka, oraz lekko zrumienione na patelni chrupiące orzechy włoskie. Całość przygotujemy w czasie niewiele dłuższym niż ugotowanie makaronu i brokułów.
Składniki - 80 g makaronu
- ok. 8 różyczek brokuła
- 1 ząbek czosnku
- pół pęczku świeżej natki pietruszki
- 5 orzechów włoskich
- 3 żółtka
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 4 cienkie plasterki szynki parmeńskiej
Przygotowanie
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na 3 minuty przed końcem gotowania wrzucić pokrojone brokuły. Odcedzić zachowując 50 ml wody.
- W czasie gdy gotuje się makaron rozgrzać patelnię z oliwą, włożyć posiekane za pomocą noża orzechy włoskie i przeciśnięty przez praskę czosnek, zrumienić na złoty kolor co chwilę mieszając.
- Dodać posiekaną pietruszkę oraz pokrojoną szynkę parmeńską i podsmażać razem przez ok. 1 - 2 minuty. Zdjąć z ognia, dodać odcedzony makaron i brokuła wymieszać.
- Żółtka roztrzepać ze wcześniej odłożona wodą, dodać do makaronu. Żółtka nie mogą całkowicie się ściąć, mają utworzyć kremowy sos i tylko trochę zgęstnieć od gorącego makaronu.
- Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą morską.