poniedziałek, 11 grudnia 2017

Makaron z orzechami włoskimi, brokułami i szynką parmeńską

http://www.monikabregula.pl/2017/12/makaron-z-orzechami-woskimi-brokuami-i.html

Proste ale bardzo dobrze komponujące się składniki. Idealne na teraz danie, sycące i zdrowe. Brokuły, szynka parmeńska, pietruszka, oraz lekko zrumienione na patelni chrupiące orzechy włoskie. Całość przygotujemy w czasie niewiele dłuższym niż ugotowanie makaronu i brokułów. 

Składniki
  • 80 g makaronu
  • ok. 8 różyczek brokuła
  • 1 ząbek czosnku
  • pół pęczku świeżej natki pietruszki
  • 5 orzechów włoskich
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 4 cienkie plasterki szynki parmeńskiej  



    Przygotowanie
    • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na 3 minuty przed końcem gotowania wrzucić pokrojone brokuły. Odcedzić zachowując 50 ml wody.
    • W czasie gdy gotuje się makaron rozgrzać patelnię z oliwą, włożyć posiekane za pomocą noża orzechy włoskie i przeciśnięty przez praskę czosnek, zrumienić na złoty kolor co chwilę mieszając.
    • Dodać posiekaną pietruszkę oraz pokrojoną szynkę parmeńską i podsmażać razem przez ok. 1 - 2 minuty. Zdjąć z ognia, dodać odcedzony makaron i brokuła wymieszać.
    • Żółtka roztrzepać ze wcześniej odłożona wodą, dodać do makaronu. Żółtka nie mogą całkowicie się ściąć, mają utworzyć kremowy sos i tylko trochę zgęstnieć od gorącego makaronu.
    • Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą morską.


    Printfriendly