Proste w wykonaniu, a bardzo efektowne śniadanie. Jajko z płynnym żółtkiem idealne komponuje się z awokado. Do tego sałatka z łososiem i ciepłymi pomidorkami.
Składniki
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka octu winnego
- garść sałaty lodowej
- 2 plasterki wędzonego łososia
- pół awokado
- kilka pomidorków koktajlowych
- sos winegret
- koperek
- 2 kromki ciemnego pieczywa
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- szczypta soli morskiej
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- pół łyżeczki musztardy
Przygotowanie
- Przygotować jajka w koszulkach: do średniego garnka wlać wodę na wysokość ok. 7 - 8 cm. Dodać sól i ocet. Jajko wbić do miseczki.
- Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień do średniego i zamieszać łyżką robiąc wir wodny. Wlać jajko i gotować przez ok. 2,5 minuty aż białko będzie ścięte, ale żółtko pozostanie płynne. Wyłożyć łyżką cedzakową na talerz.
- Pomidorki oraz pieczywo włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 C. Pomidorki piec chwile ok. 3 min, natomiast grzanki aż zrobią się rumiane.
- Sałatę porwać na kawałki, wyłożyć na talerz. Przygotować winegret i skropić nim sałatę. Na wierzchu ułożyć porwanego palcami łososia.
- Awokado obrać i przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestkę. Pokroić na plasterki, dodać do sałatki. Wyłożyć pomidorki. Całość doprawić solą oraz pieprzem.
- Na wierzchu na grzance ułożyć jajko w koszulce, posypać koperkiem.