Jajko po benedyktyńsku na grzance z awokado i sałatką z wędzonym łososiem


http://www.monikabregula.pl/2018/01/jajko-po-benedyktynsku-na-grzance-z.html

Proste w wykonaniu, a bardzo efektowne śniadanie. Jajko z płynnym żółtkiem idealne komponuje się z awokado. Do tego sałatka z łososiem i ciepłymi pomidorkami.

Składniki
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • garść sałaty lodowej
  • 2 plasterki wędzonego łososia
  • pół awokado
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sos winegret
  • koperek
  • 2 kromki ciemnego pieczywa
winegret

  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki musztardy 



Przygotowanie

  • Przygotować jajka w koszulkach: do średniego garnka wlać wodę na wysokość ok. 7 - 8 cm. Dodać sól i ocet. Jajko wbić do miseczki.
  • Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień do średniego i zamieszać łyżką robiąc wir wodny. Wlać jajko i gotować przez ok. 2,5 minuty aż białko będzie ścięte, ale żółtko pozostanie płynne. Wyłożyć łyżką cedzakową na talerz.
  • Pomidorki oraz pieczywo włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 C. Pomidorki piec chwile ok. 3 min, natomiast grzanki aż zrobią się rumiane.
  • Sałatę porwać na kawałki, wyłożyć na talerz. Przygotować winegret i skropić nim sałatę. Na wierzchu ułożyć porwanego palcami łososia.
  • Awokado obrać i przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestkę. Pokroić na plasterki, dodać do sałatki. Wyłożyć pomidorki. Całość doprawić solą oraz pieprzem.
  • Na wierzchu na grzance ułożyć jajko w koszulce, posypać koperkiem.