Tacos z łososiem i warzywną salsą

http://www.monikabregula.pl/2018/01/tacos-z-ososiem-i-warzywna-salsa.html


Tacos jest jedną z popularniejszych potraw pochodzących z Meksyku. Tortillę do tacos wykonuje się z mąki kukurydzianej. Zaletą tacosów jest sposób i szybkość przygotowania. Jest to idealne danie na imprezę zwłaszcza w sezonie karnawałowym.


Składniki

  • 200 g wędzonego łososia
  • połówka małej sałaty lodowej
  • 2 garście świeżej rukoli
  • kilka małych tortilli kukurydzianych

sos
 
  • 2 łyżki majonezu light
  • 4-5 łyżek mleczka kokosowego
  • 2 łyżki siekanej kolendry
  • wyciśnięty sok z połówki limonki
  • sól pieprz
Przygotowanie sosu: Wymieszaj wszystkie składniki w miseczce i włóż do lodówki do schłodzenia.


Salsa z awokado i pomidorów
  • 2 średnie pomidory
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 1 awokado
  • pół mango
  • sok z 1 limonki
  • 1 papryczka chilli
  • pęczek kolendry




Przygotowanie
 
Salsa z awokado i pomidorów
 
  • Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i sok. Miąższ pokroić w kosteczkę i włożyć do miseczki razem z cebulą. Awokado przekroić na pół, łyżką wyjąć miąższ i pokroić go w kostkę. Mango obrać, pokroić w kosteczkę dodać do pomidorów i skropić sokiem z limonki. Papryczkę chilli przekroić wzdłuż na pół i usunąć nasiona. Miąższ pokroić w malutką kosteczkę i dodać do składników w miseczce, wymieszać z kolendrą.
 Tacos
  • Łososia pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić na patelnię z podgrzaną oliwą i smażymy 4-5 minut.
  • Podgrzać tortille w piekarniku rozgrzanym do 180 C, nakładać na przemian sałatę lodową, salsę i łososia, każdą warstwę skropić sosem. Można też rozłożyć składniki w oddzielnych miseczkach i podać gościom do samodzielnego składania tacos.