Tacos jest jedną z popularniejszych potraw pochodzących z Meksyku. Tortillę do tacos wykonuje się z mąki kukurydzianej. Zaletą tacosów jest sposób i szybkość przygotowania. Jest to idealne danie na imprezę zwłaszcza w sezonie karnawałowym.
Składniki
- 200 g wędzonego łososia
- połówka małej sałaty lodowej
- 2 garście świeżej rukoli
- kilka małych tortilli kukurydzianych
sos
- 2 łyżki majonezu light
- 4-5 łyżek mleczka kokosowego
- 2 łyżki siekanej kolendry
- wyciśnięty sok z połówki limonki
- sól pieprz
Przygotowanie sosu: Wymieszaj wszystkie składniki w miseczce i włóż do lodówki do schłodzenia.
Salsa z awokado i pomidorów
- 2 średnie pomidory
- 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
- 1 awokado
- pół mango
- sok z 1 limonki
- 1 papryczka chilli
- pęczek kolendry
Przygotowanie
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i sok. Miąższ pokroić w kosteczkę i włożyć do miseczki razem z cebulą. Awokado przekroić na pół, łyżką wyjąć miąższ i pokroić go w kostkę. Mango obrać, pokroić w kosteczkę dodać do pomidorów i skropić sokiem z limonki. Papryczkę chilli przekroić wzdłuż na pół i usunąć nasiona. Miąższ pokroić w malutką kosteczkę i dodać do składników w miseczce, wymieszać z kolendrą.
- Łososia pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić na patelnię z podgrzaną oliwą i smażymy 4-5 minut.
- Podgrzać tortille w piekarniku rozgrzanym do 180 C, nakładać na przemian sałatę lodową, salsę i łososia, każdą warstwę skropić sosem. Można też rozłożyć składniki w oddzielnych miseczkach i podać gościom do samodzielnego składania tacos.