wtorek, 6 lutego 2018

Zimowe muffiny

http://www.monikabregula.pl/2018/02/zimowe-muffiny.html

Muffiny składają się z samych wartościowych i odżywczych składników. Słodzone bananem i miodem, bez mąki z dodatkiem chrupiących orzechów. Muffinki idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie, najlepiej w połączeniu z gorącą herbatą.

Składnik

  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 1 średnie jabłko
  • 1 łyżka miodu
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 garść posiekanych orzechów
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
 
Wykonanie
  • Piekarnik nagrzać do 180ºC. 
  • Jabłko obrać i pokroić w drobną kosteczkę. 
  • Jajko roztrzepać w misce, banana rozgnieść widelcem i połączyć z jajkiem. Następnie dodać miód oraz pokrojone jabłko i wszystko dokładnie wymieszać. 
  • Płatki owsiane zmiksować do konsystencji mąki. Wsypać do mokrych składników, dodać cynamon, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia oraz posiekane orzechy włoskie.
  • Wymieszać do połączenia się składników. 
  • Kokilki posmarować olejem kokosowym. Piec przez 25-30 minut



Printfriendly