Kanapki w świątecznym wydaniu na dobry początek wielkiego tygodnia. Ulubione pieczywo zapieczone w tosterze – najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe. Kremowe awokado zamiast masła, idealnie ugotowane jajka, łosoś i chrupiąca roszpunka skropione sosem musztardowo - miodowym, wszystko to w całości stanowi idealne śniadanie. Zdecydowanie polecam!
Składniki
1 awokado
2 łyżeczki soku z limonki
1/3 ząbka czosnku
2 jajka ugotowane na półtwardo
2 plastry wędzonego łososia
garść roszpunki
kromki ulubionego chleba
pieprz sól
sos
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżka oliwy extra
1 łyżka miodu
1 łyżka wody
Przygotowanie
- Do garnka z ciepłą wodą włożyć jajka, przykryć i postawić na dużym ogniu do zagotowania. Zmniejszyć ogień i gotować 4 i ½ minuty. Po upływie tego czasu garnek natychmiast zdjąć z ognia, wstawić do zlewu i zalać zimną wodą. Po ostudzeniu stłuc skorupkę i zostawić jajka w wodzie na kilka minut (dzięki temu będą łatwiej się obierać).
- Chleb opiec w tosterze lub zgillować w piekarniku.
- Awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ. Rozgnieść go widelcem na pastę, dodać sok z limonki, sól i rozgnieciony w prasce czosnek, wymieszać.
- Wszystkie składniki sosu wymieszać, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Guacamole rozsmarować na kromkach nożem jak masło. Położyć pokrojone jajka i łososia.
- Udekorować roszpunką i skropić obficie sosem.