środa, 21 marca 2018

Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną i cukinią

http://www.monikabregula.pl/2018/03/kotlety-jajeczne-z-kasza-jaglana-i.html

Szybka propozycja obiadowa. Kasza jaglana sprawia, że kotleciki są pełniejsze - bardziej konkretne, a dzięki dodaniu fety bardziej wyraziste w smaku. Do kotletów świetnie pasują ziemniaki i mizeria.


Składniki
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • pół średniej cukinii
  • 5 jajek
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka bułki tartej
  • pęczek posiekanego koperku
  • pęczek posiekanej pietruszki
  • pęczek posiekanego szczypiorku
  • 100 g fety
  • bułka tarta do obtoczenia
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie

  • Kaszę jaglaną wsypać do rondelka, wypłukać pod bieżącą wodą kilkakrotnie ją zmieniając. Odcedzić, wlać szklankę wody, przykryć pokrywką i zagotować. Gotować pod przykryciem bez otwierania rondla przez 15 minut.
  • Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach posolić i włożyć do lodówki na min. 15 min, by puściła sok. Po tym czasie cukinię odsączyć z wody i przełożyć do większej miski.
  • 5 jajek ugotować na twardo, 1 zostawić surowe. Jajka gotować przez ok. 8 minut. Wylać gorącą wodę i zalać zimną, zbić skorupki i pozostawić w zimnej wodzie do ostudzenia. Następnie obrać ze skorupek i drobno posiekać.
  • Kaszę i ugotowane jajka włożyć do miski z cukinią. Dodać surowe jajko, sól (ok. 1/2 łyżeczki), pieprz, 1 łyżkę bułki tartej, koperek, szczypiorek, pietruszkę oraz pokruszoną fetę. Dokładnie wymieszać, formować kotleciki obtoczyć w bułce tartej. 
  • Na rozgrzaną patelnię z masłem kłaść kotleciki. Zmniejszyć ogień do umiarkowanego i smażyć powoli rumieniąc przez ok. 3 minuty z każdej strony. 



Printfriendly