Szybka propozycja obiadowa. Kasza jaglana sprawia, że kotleciki są pełniejsze - bardziej konkretne, a dzięki dodaniu fety bardziej wyraziste w smaku. Do kotletów świetnie pasują ziemniaki i mizeria.
Składniki
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- pół średniej cukinii
- 5 jajek
- sól i pieprz
- 1 łyżka bułki tartej
- pęczek posiekanego koperku
- pęczek posiekanej pietruszki
- pęczek posiekanego szczypiorku
- 100 g fety
- bułka tarta do obtoczenia
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie
- Kaszę jaglaną wsypać do rondelka, wypłukać pod bieżącą wodą kilkakrotnie ją zmieniając. Odcedzić, wlać szklankę wody, przykryć pokrywką i zagotować. Gotować pod przykryciem bez otwierania rondla przez 15 minut.
- Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach posolić i włożyć do lodówki na min. 15 min, by puściła sok. Po tym czasie cukinię odsączyć z wody i przełożyć do większej miski.
- 5 jajek ugotować na twardo, 1 zostawić surowe. Jajka gotować przez ok. 8 minut. Wylać gorącą wodę i zalać zimną, zbić skorupki i pozostawić w zimnej wodzie do ostudzenia. Następnie obrać ze skorupek i drobno posiekać.
- Kaszę i ugotowane jajka włożyć do miski z cukinią. Dodać surowe jajko, sól (ok. 1/2 łyżeczki), pieprz, 1 łyżkę bułki tartej, koperek, szczypiorek, pietruszkę oraz pokruszoną fetę. Dokładnie wymieszać, formować kotleciki obtoczyć w bułce tartej.
- Na rozgrzaną patelnię z masłem kłaść kotleciki. Zmniejszyć ogień do umiarkowanego i smażyć powoli rumieniąc przez ok. 3 minuty z każdej strony.