Rozgrzewająca zupa z cukinii w wersji kremowej - idealna zupa na teraz. Prosta i szybka w przygotowania podawana z uprażonym słonecznikiem, który fajnie chrupie i daje lekko orzechowy posmak.
Składniki
- 2 duże cukinie
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- 2,5 litra bulionu jarzynowego
- paczka mrożonej marchewki z groszkiem
- 50 ml gęstego mleczka kokosowego
- 100 g fety
- garść ziaren słonecznika
- pęczek koperku
- pęczek pietruszki
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- pieprz, sól
Przygotowanie
- Cukinię dokładnie umyć, pół jednej odłożyć. Resztę pokroić na grube plastry.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, włożyć cukinię. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć na złoty kolor około 5 minut. Zalać bulionem i zagotować.
- Gotować na średnim ogniu do miękkości. Przelać do blendera kielichowego lub za pomocą ręcznego zmiksować na gładką masę i znów zagotować.
- Dodać groszek z marchewką i stratą cukinię.
- Wlać mleczko koksowe, gotować na wolny ogniu ok. 10 minut.
- Słonecznik wsypać na suchą, czystą patelnię. Patelnię podgrzewać a w momencie, kiedy ziarno zacznie intensywnie pachnieć i nabierać koloru, pomieszać je łyżką drewnianą lub potrząsnąć patelnią, tak by słonecznik ładnie się zbrązowił ze wszystkich stron, ale nie przypalił.
- Koperek i natkę pietruszki dokładnie posiekać.
- Zupę ściągnąć z ognia dodać koperek i pietruszkę doprawić do smaku solą pieprzem i pierzem ziołowym.
- Podawać z uprażonym słonecznikiem i pokruszoną fetą.