wtorek, 13 marca 2018

Kremowa zupa z cukinii


http://www.monikabregula.pl/2018/03/kremowa-zupa-z-cukinii.html

Rozgrzewająca zupa z cukinii w wersji kremowej - idealna zupa na teraz. Prosta i szybka w przygotowania podawana z uprażonym słonecznikiem, który fajnie chrupie i daje lekko orzechowy posmak.

Składniki

  • 2 duże cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 2,5 litra bulionu jarzynowego
  • paczka mrożonej marchewki z groszkiem
  • 50 ml gęstego mleczka kokosowego
  • 100 g fety
  • garść ziaren słonecznika
  • pęczek koperku
  • pęczek pietruszki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • pieprz, sól

 
Przygotowanie


  • Cukinię dokładnie umyć, pół jednej odłożyć. Resztę pokroić na grube plastry.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, włożyć cukinię. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć na złoty kolor około 5 minut. Zalać bulionem i zagotować.
  • Gotować na średnim ogniu do miękkości. Przelać do blendera kielichowego lub za pomocą ręcznego zmiksować na gładką masę i znów zagotować.
  • Dodać groszek z marchewką i stratą cukinię.
  • Wlać mleczko koksowe, gotować na wolny ogniu ok. 10 minut.
  • Słonecznik wsypać na suchą, czystą patelnię. Patelnię podgrzewać a w momencie, kiedy ziarno zacznie intensywnie pachnieć i nabierać koloru, pomieszać je łyżką drewnianą lub potrząsnąć patelnią, tak by słonecznik ładnie się zbrązowił ze wszystkich stron, ale nie przypalił.
  • Koperek i natkę pietruszki dokładnie posiekać.
  • Zupę ściągnąć z ognia dodać koperek i pietruszkę doprawić do smaku solą pieprzem i pierzem ziołowym.
  • Podawać z uprażonym słonecznikiem i pokruszoną fetą.


Printfriendly