Czekoladowe babeczki - słodka rozpusta

http://www.monikabregula.pl/2018/04/czekoladowe-babeczki-sodka-rozpusta.html

Bywają takie chwile w życiu, w którym można sobie pofolgować i zasłodzić się czekoladą. Przepis na te babeczki zaczerpnęłam z bloga Ani Lewandowskiej i delikatnie zmodyfikowałam. Robi je się w parę chwil, są absolutnie rewelacyjne i spełniają wszystkie wymagania słodkiej rozpusty!!

Składniki (około 10-12 babeczek)

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła klarowanego
  • 4 jajka
  • szczypta sody
  • 12 dużych truskawek
  • pół dojrzałego granatu

Składniki (Polewa)

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 60 g kakao
  • 60 g oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ksylitolu

Przygotowanie

  • Czekoladę rozpuścić w rondelku z masłem klarowanym.
  • Białka ubić na sztywną pianę z sodą oczyszczoną.
  • Połączyć za pomocą trzepaczki z czekoladą oraz żółtkami i wymieszać powoli.
  • Pojemniczki na babeczki wysmarować tłuszczem np. olejem kokosowym.
  • Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec 8 minut.
  • W rondelku rozpuścić olej kokosowy, ksylitol, czekoladę i kakao – oblać polewą babeczki.
  • Umyte i osuszone truskawki obtoczyć w polewie i układać na babeczkach, posypać owocami granatu.