niedziela, 22 kwietnia 2018

Makaron ze szparagami, szpinakiem i szynką parmeńską

http://www.monikabregula.pl/2018/04/makaron-ze-szparagami-szpinakiem-i.html

Sezon na szparagi w pełni, a z makaronem smakują najlepiej.


Składniki

2 – 3 porcje
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej, szwarcwaldzkiej
  • około 150 g makaronu spaghetti (może być pełnoziarniste)
  • 8 zielonych szparagów
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 2 żółtka
  • 50 ml gęstego mleczka kokosowego
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka oliwy extra vergine
  • sól, pieprz



Przygotowanie

  • Umyć szparagi, odłamać twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodygi pokroić na dwu centymetrowe kawałki.
  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, szparagi wrzucić do garnka z makaronem na ok. 2 minuty przed końcem czasu gotowania, zostawić około 50 ml wody z makaronu, całość odcedzić.
  • Szpinak opłukać i dokładnie osuszyć, dużą garść szpinaku odłożyć. Resztę szpinaku włożyć na dużą patelnię i mieszając, podgrzewać przez chwilę aż zwiędnie. Suchy szpinak przełożyć na talerz.
  • Do garnka włożyć 2 łyżki masła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając, smażyć przez chwilkę aż lekko się zrumieni. Dodać pokrojoną na plasterki szynkę parmeńską i odłożony szpinak i mieszając wszystko podsmażyć. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
  • Ściągnąć z ogania, dodać makaron, szparagi i wszystko dokładnie wymieszać. Poczekać 3 minuty, po tym czasie dodać żółtaka, wodę z makaronu i mleczko kokosowe jeszcze raz dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pierzem do smaku.




Printfriendly