Przepyszny pasztet z selera z dodatkiem płatków jaglanych. Zaletą pasztetu jest to, że składniki gotuję tak, aby zachować cenny wywar z gotowanych jarzyn, tzn. warzywa gotuję do otrzymania gęstej masy i całkowitego wchłonięcia płynu.
Składniki
- 1 duży seler
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 30 dag pieczarek
- szklanka przegotowanej wody
- 1 łyżka oliwy
- 2 jajka
- 1,5 szklanki zmiksowanych w blenderze płatków jaglanych
- 2 łyżki sosu sojowego
- ½ łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki suszonej pietruszki
- ½ łyżeczki lubczyku
- ½ łyżeczki tymianku
- spora szczypta gałki muszkatołowej
- sól i czarny pieprz
Przygotowanie
- Pieczarki rozdrobnić, dusić na 1 łyżce oliwy.
- Seler i cebule zmiksować w malakserze z tarką o grubych, tzw. warzywnych oczkach, można użyć rozdrabniacza lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Przełożyć do garnka dodać sos sojowy i rozdrobniony czosnek.
- Podczas duszenia powoli dodawać wodę. Kiedy warzywa będą miękkie dodać pieczarki i odparować wodę. Całość zblendować na jednolitą masę.
- Wystudzić.
- Dodać przyprawy, jajka i płatki jaglane. Wymieszać i przełożyć do keksówki – wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez 60-70 minut w 180 stopniach.