poniedziałek, 2 kwietnia 2018

Pasztet z selera z dodatkiem płatków jaglanych

http://www.monikabregula.pl/2018/04/pasztet-z-selera-z-dodatkiem-patkow.html

Przepyszny pasztet z selera z dodatkiem płatków jaglanych. Zaletą pasztetu jest to, że składniki gotuję tak, aby zachować cenny wywar z gotowanych jarzyn, tzn. warzywa gotuję do otrzymania gęstej masy i całkowitego wchłonięcia płynu.

Składniki
  • 1 duży seler
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 dag pieczarek
  • szklanka przegotowanej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki zmiksowanych w blenderze płatków jaglanych
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki suszonej pietruszki
  • ½ łyżeczki lubczyku
  • ½ łyżeczki tymianku
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i czarny pieprz


Przygotowanie


  • Pieczarki rozdrobnić, dusić na 1 łyżce oliwy. 
  • Seler i cebule zmiksować w malakserze z tarką o grubych, tzw. warzywnych oczkach, można użyć rozdrabniacza lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
  • Przełożyć do garnka dodać sos sojowy i rozdrobniony czosnek.
  • Podczas duszenia powoli dodawać wodę. Kiedy warzywa będą miękkie dodać pieczarki i odparować wodę. Całość zblendować na jednolitą masę. 
  • Wystudzić. 
  • Dodać przyprawy, jajka i płatki jaglane. Wymieszać i przełożyć do keksówki – wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Piec przez 60-70 minut w 180 stopniach. 



Printfriendly