czwartek, 19 kwietnia 2018

Pizza ze szpinakiem i serem feta

http://www.monikabregula.pl/2018/04/pizza-ze-szpinakiem-i-serem-feta.html

Weekend bez pizzy to weekend stracony. Dziś pizza ze szpinakiem, sosem pomidorowy i serem feta - klasyczne i sprawdzone połączenie.

Składniki

Sos pomidorowy:
  • 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • suszone oregano
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów (kamis)
  • sól, pieprz, cukier
Dodatki:
  • 250 g świeżego szpinaku 
  • ząbek czosnku
  • dwie łyżki masła
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 150 g sera feta
Przygotowanie

Ciasto na pizzę z tego przepisu.

  • Sos: Wszystkie składniki zagotować, zmniejszyć ogień i redukować przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Szpinak opłukać i dokładnie osuszyć, dużą garść szpinaku odłożyć. Resztę szpinaku włożyć na dużą patelnię i mieszając podgrzewać przez chwilę aż zwiędnie. Suchy szpinak przełożyć na talerz.
  • Do garnka włożyć 2 łyżki masła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając, smażyć przez chwilkę aż lekko się zrumieni.
  • Wówczas dodać odłożony szpinak i mieszając podgrzać. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
  • Piec nagrzać do 250 stopni. Na pizzy najpierw rozsmarować sos pomidorowy, późnej rozłożyć szpinak z patelni i posypać pokruszonym serem feta. Piec 10 – 15 minut, 3 minuty przed wyjęciem rozłożyć pomidorki koktajlowe. Po wyjęciu posypać resztą świeżego szpinaku.


 

Printfriendly