Weekend bez pizzy to weekend stracony. Dziś pizza ze szpinakiem, sosem pomidorowy i serem feta - klasyczne i sprawdzone połączenie.
Składniki
Sos pomidorowy:
- 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- suszone oregano
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów (kamis)
- sól, pieprz, cukier
- 250 g świeżego szpinaku
- ząbek czosnku
- dwie łyżki masła
- garść pomidorków koktajlowych
- 150 g sera feta
Ciasto na pizzę z tego przepisu.
- Sos: Wszystkie składniki zagotować, zmniejszyć ogień i redukować przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
- Szpinak opłukać i dokładnie osuszyć, dużą garść szpinaku odłożyć. Resztę szpinaku włożyć na dużą patelnię i mieszając podgrzewać przez chwilę aż zwiędnie. Suchy szpinak przełożyć na talerz.
- Do garnka włożyć 2 łyżki masła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając, smażyć przez chwilkę aż lekko się zrumieni.
- Wówczas dodać odłożony szpinak i mieszając podgrzać. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
- Piec nagrzać do 250 stopni. Na pizzy najpierw rozsmarować sos pomidorowy, późnej rozłożyć szpinak z patelni i posypać pokruszonym serem feta. Piec 10 – 15 minut, 3 minuty przed wyjęciem rozłożyć pomidorki koktajlowe. Po wyjęciu posypać resztą świeżego szpinaku.