Szparagi świetnie komponują się z jajkami i łososiem, taki omlet trzeba koniecznie chociaż raz przyrządzić w sezonie szparagowym.
Składniki
- 4 szparagi
- 1 łyżka masła
- 1 mały pomidor
- garść pokruszonej fety
- garść posiekanych orzechów nerkowca
- 2 plasterki wędzonego łososia
- 2 jajka
- 1 łyżka wody
- sól, pieprz
Przygotowanie
- W garnku zagotować wodę.
- Szparagi opłukać pod bieżącą wodą, odłamać i odrzucić zdrewniałe twarde końce, przekroić na pół. Zblanszować — zanurzyć na 2 minuty we wrzątku i opłukać pod zimną wodą.
- W tej samej wodzie, w której blanszowały się szparagi sparzyć pomidora, obrać go ze skórki i pokroić na plastry.
- Łososia pokroić na mniejsze części.
- Na patelnię włożyć 1 łyżkę masła i rozgrzać ją na średnim ogniu.
- Jajka roztrzepać w miseczce z solą, pieprzem i wodą. Wlać na rozgrzaną patelnię, kłaść po kolei łososia, szparagi, plastry pomidora i smażyć przez kilkanaście sekund bez mieszania.
- Gdy omlet będzie już prawie w całości już ścięty posypać pokruszoną fetą i posiekanymi orzechami.
- Złożyć na pół i zsunąć na talerz.