piątek, 18 maja 2018

Omlet ze szparagami, łososiem i pomidorem

Omlet ze szparagami, łososiem i pomidorem

Szparagi świetnie komponują się z jajkami i łososiem, taki omlet trzeba koniecznie chociaż raz przyrządzić w sezonie szparagowym.


Składniki



  • 4 szparagi
  • 1 łyżka masła
  • 1 mały pomidor
  • garść pokruszonej fety
  • garść posiekanych orzechów nerkowca
  • 2 plasterki wędzonego łososia
  • 2 jajka
  • 1 łyżka wody
  • sól, pieprz


Omlet ze szparagami, łososiem i pomidorem

 
Przygotowanie
  • W garnku zagotować wodę. 
  • Szparagi opłukać pod bieżącą wodą, odłamać i odrzucić zdrewniałe twarde końce, przekroić na pół. Zblanszować — zanurzyć na 2 minuty we wrzątku i opłukać pod zimną wodą.
  • W tej samej wodzie, w której blanszowały się szparagi sparzyć pomidora, obrać go ze skórki i pokroić na plastry. 
  • Łososia pokroić na mniejsze części.
  • Na patelnię włożyć 1 łyżkę masła i rozgrzać ją na średnim ogniu.
  • Jajka roztrzepać w miseczce z solą, pieprzem i wodą. Wlać na rozgrzaną patelnię, kłaść po kolei łososia, szparagi, plastry pomidora i smażyć przez kilkanaście sekund bez mieszania.
  • Gdy omlet będzie już prawie w całości już ścięty posypać pokruszoną fetą i posiekanymi orzechami.
  • Złożyć na pół i zsunąć na talerz.

Omlet ze szparagami, łososiem i pomidorem


Printfriendly