poniedziałek, 21 maja 2018

Torcik czekoladowy z truskawkami

Torcik czekoladowy z truskawkami
 
Ciasto, które zawsze się udaje i zawsze smakuje obłędnie! Któż nie lubi czekolady i truskawek? To przecież idealne połączenie smaków! Przepis na to ciasto zaczerpnęłam lata temu z Kwestii Smaku i jest ze mną do dziś. Spód ciasta jest wilgotny i miękki, a mus puszysty i piankowy.

Składniki

Spód
  • 150 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 5 dużych jajek
  • 1 łyżka kakao
  • 170 g cukru
Mus czekoladowy
  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody
pół kilo truskawek

Torcik czekoladowy z truskawkami
Przygotowanie

Spód

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę z odpinaną obręczą o średnicy 20 - 23 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. 
  • Połamaną na kosteczki czekoladę roztopić razem z pokrojonym masłem (w rondelku z grubym dnem ciągle mieszając i nie podgrzewając za bardzo masy, lub w kąpieli wodnej - czyli miseczce zawieszonej na garnku z gotującą się wodą). Masę ostudzić. 
  • Zmiksować żółtka z kakao, następnie dodać je do ostudzonej czekolady i wymieszać łyżką lub krótko zmiksować.
  • Białka ubić na sztywną pianę, następnie małymi partiami dodawać cukier, cały czas ubijając. Miksować jeszcze przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.
  • Ubite białka delikatnie wymieszać z masą czekoladową i wlać do przygotowanej formy, piec przez 25 - 30 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie. Ciasto opadnie, tworząc wgłębienie, które wypełnimy musem). Nie wyjmować z formy.

Mus czekoladowy

  • Przygotowujemy podobnie jak powyżej: roztopić masło i czekoladę, ostudzić. 
  • Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać. 
  • Ubite białka wymieszać bardzo delikatnie (nie niszcząc piany) z ostudzoną masą czekoladową oraz rozpuszczoną w wodzie żelatyną (również ostudzoną).
  • Masę wylać na środek upieczonego spodu. 
  • Wstawić do lodówki na ok. 4 - 5 godzin lub na całą noc. Kroić gorącym nożem, podawać z truskawkami.

Torcik czekoladowy z truskawkami

Printfriendly