środa, 4 lipca 2018

Dorsz z kurkami na purée z młodych ziemniaków

http://www.monikabregula.pl/2018/07/dorsz-z-kurkami-na-puree-z-modych.html

Dorsz, maślane kurki i purée z młodych ziemniaków czy może być coś lepszego?? Proste, sezonowe danie, którego nie może zabraknąć podczas tego lata.



Składniki
  • 100 g kurek
  • około 50 ml bulionu jarzynowego
  • około 50 ml mleczka kokosowego
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • pół kg młodych ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 duży filet z dorsza bez skóry
  • garść posiekanego koperku

Przygotowanie

  • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odlać wodę, dodać łyżkę masła i za pomocą tłuczka ugnieść dokładnie na purée.
  • Kurki opłukać i dokładnie osuszyć. Na patelni rozgrzać masło i oliwę. Czosnek przecisnąć przez praskę, wrzucić na patelnie, dodać kurki i smażyć ok. 5 minut. Dodać bulion i mleczko wymieszać. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 5 -7 do czasu aż sos zredukuje się i zgęstnieje. Zdjąć z ognia i doprawić do smaku.
  • Filet z dorsza dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Rozgrzać osobną patelnię z łyżką oliwy i masła, smażyć rybę ok. 2 minut z każdej strony.
  • Purée wyłożyć na talerz, położyć rybę i kurki. Polać sosem i posypać koperkiem.





Printfriendly