Dorsz, maślane kurki i purée z młodych ziemniaków czy może być coś lepszego?? Proste, sezonowe danie, którego nie może zabraknąć podczas tego lata.
Składniki
- 100 g kurek
- około 50 ml bulionu jarzynowego
- około 50 ml mleczka kokosowego
- 3 łyżki masła klarowanego
- 1 ząbek czosnku
- pół kg młodych ziemniaków
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 duży filet z dorsza bez skóry
- garść posiekanego koperku
Przygotowanie
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odlać wodę, dodać łyżkę masła i za pomocą tłuczka ugnieść dokładnie na purée.
- Kurki opłukać i dokładnie osuszyć. Na patelni rozgrzać masło i oliwę. Czosnek przecisnąć przez praskę, wrzucić na patelnie, dodać kurki i smażyć ok. 5 minut. Dodać bulion i mleczko wymieszać. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 5 -7 do czasu aż sos zredukuje się i zgęstnieje. Zdjąć z ognia i doprawić do smaku.
- Filet z dorsza dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Rozgrzać osobną patelnię z łyżką oliwy i masła, smażyć rybę ok. 2 minut z każdej strony.
- Purée wyłożyć na talerz, położyć rybę i kurki. Polać sosem i posypać koperkiem.