Przeważnie używam gotowego mleka roślinnego, ale tym razem postanowiłam zrobić je sama i dodać do niego świeże maliny, na które właśnie mamy sezon. Mleko robi się banalnie prosto, wystarczy zalać orzech na noc wodą, a rano zmiksować - to wszystko. Smak nieporównywalny z kupnym, mleko po prostu obłędnie dobre i bardzo, bardzo syte.
Składniki
- 1 szklanka malin
- 1 szklanka nerkowców
- 4 suszone daktyle
- 2 szklanki wody
- opcjonalnie: 1 łyżka cukru lub ksylitolu
Przygotowanie
- Nerkowce zalać szklanka wody na minimum 4 godziny najlepiej na całą noc. Włożyć nerkowce do pojemnika blendera, dodać resztę wody oraz daktyle i dokładnie zmiksować na gładką konsystencję. Jeśli mleko jest za mało słodkie dosłodzić do smaku. Przelać mleko do szklanki.
- Połowę malin rozgnieść widelcem dodać do mleka udekorować wierzch całymi malinami.