Zbliża się wrzesień, a z nim dłuższe wieczory wypełnione spotkaniami i wspólnym oglądaniem TV. Kiedy tak wspólnie ze znajomymi zasiądziecie przed telewizorem, żeby oglądać filmowe nowości, to na pewno… szybko zgłodniejecie! Zapomnijcie jednak o niezdrowych i bezwartościowych chipsach, solonych orzeszkach i paluszkach – nie chcesz chyba truć samego siebie i gości.
Poniżej
znajdziecie trzy zdrowe i przepyszne sosy do nachosów. Nie każe ani wam, ani sobie robić nachosów polecam kupić np. w Lidlu,
mają najlepszy skład, znajdziecie tam tylko mąkę kukurydzianą, sól i
olej słonecznikowy. Każdy sos jest inny, każdy znajdzie coś dla siebie,
najlepszy to guacamole, jego robię zawsze podwójną porcję.
Sos pomidorowo-paprykowy
Składniki
Składniki
- puszka krojonych pomidorów
- 1 papryka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- suszone oregano
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów (kamis)
- około 50 ml mleczka kokosowego (50 - 60%)
- szczypta chili
- sól, pieprz, szczypta cukru
Przygotowanie
- Paprykę pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na drobną kosteczkę.
- W garnku z grubym dnem (najlepiej żeliwnym) rozgrzać oliwę wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i paprykę. Smażyć około 5 minut na średnim ogniu.
- Dodać pomidory doprawić przyprawami, wlać mleczko kokosowe i całość gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 -15 minut do uzyskania gęstej konsystencji.
Sos jogurtowy
Składniki
- 1 opakowanie jogurtu greckiego
- 3 ząbki czosnku
- opcjonalnie 2 łyżki majonezu light
- sól, pieprz
- Czosnek przecisnąć przez praskę dodać jogurt.
- Jeśli niestraszne nam kalorie można dodać majonez. Całość wymieszać i doprawić do smaku.
Guacamole z pomidorami
Składniki
- miękkie awokado
- 1 plasterek czerwonej cebuli
- sok z połowy limonki
- 1 pomidor malinowy
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Cebulę drobno pokroić. Awokado zmiażdżyć za pomocą widelca.
- Pomidora sparzyć i pokroić w drobną kostkę.
- Dodajemy przyprawy i całość mieszamy.