środa, 29 sierpnia 2018

3 przepisy na sosy do nachosów


http://www.monikabregula.pl/2018/08/3-przepisy-na-sosy-do-nachosow.html

Zbliża się wrzesień, a z nim dłuższe wieczory wypełnione spotkaniami i wspólnym oglądaniem TV. Kiedy tak wspólnie ze znajomymi zasiądziecie przed telewizorem, żeby oglądać filmowe nowości, to na pewno… szybko zgłodniejecie! Zapomnijcie jednak o niezdrowych i bezwartościowych chipsach, solonych orzeszkach i paluszkach – nie chcesz chyba truć samego siebie i gości. 
Poniżej znajdziecie trzy zdrowe i przepyszne sosy do nachosów. Nie każe ani wam, ani sobie robić nachosów polecam kupić np. w Lidlu, mają najlepszy skład, znajdziecie tam tylko mąkę kukurydzianą, sól i olej słonecznikowy. Każdy sos jest inny, każdy znajdzie coś dla siebie, najlepszy to guacamole, jego robię zawsze podwójną porcję.

Sos pomidorowo-paprykowy

Składniki

  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 papryka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • suszone oregano
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów (kamis)
  • około 50 ml mleczka kokosowego (50 - 60%)
  • szczypta chili
  • sól, pieprz, szczypta cukru

Przygotowanie

  • Paprykę pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na drobną kosteczkę. 
  • W garnku z grubym dnem (najlepiej żeliwnym) rozgrzać oliwę wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i paprykę. Smażyć około 5 minut na średnim ogniu. 
  • Dodać pomidory doprawić przyprawami, wlać mleczko kokosowe i całość gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 -15 minut do uzyskania gęstej konsystencji.

Sos jogurtowy

Składniki
  • 1 opakowanie jogurtu greckiego
  • 3 ząbki czosnku
  • opcjonalnie 2 łyżki majonezu light
  • sól, pieprz
Przygotowanie
  • Czosnek przecisnąć przez praskę dodać jogurt. 
  • Jeśli niestraszne nam kalorie można dodać majonez. Całość wymieszać i doprawić do smaku.

Guacamole z pomidorami

Składniki
  • miękkie awokado
  • 1 plasterek czerwonej cebuli
  • sok z połowy limonki
  • 1 pomidor malinowy
  • sól, pieprz
Przygotowanie
  • Cebulę drobno pokroić. Awokado zmiażdżyć za pomocą widelca. 
  • Pomidora sparzyć i pokroić w drobną kostkę. 
  • Dodajemy przyprawy i całość mieszamy.
 

Printfriendly