Póki jeszcze na
pólkach sklepowych dostępna jest świeża kapusta, to koniecznie trzeba z
niej korzystać!! To zdecydowanie smak lata, jaki pamiętam z dzieciństwa,
taką kapustę przygotowywała mi moja mama, ja ją lekko zmodyfikowałam,
zamiast śmietany lekkie mleczko koksowe, a zamiast octu spirytusowego —
winny. Do tego dorsz, świeże ziemniaczki i sos ze szpinaku – połączenie
idealne. Proste, sezonowe danie, a przede wszystkim pyszne!
Składniki
- paczka świeżego szpinaku baby 250 g
- około 50 ml bulionu jarzynowego
- około 100 ml mleczka kokosowego (50 - 60%)
- 3 łyżki masła klarowanego
- 1 ząbek czosnku
- pół kg młodych ziemniaków
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 duży filet z dorsza bez skóry
- jedna mała biała świeża kapusta
- 2-4 łyżki octu winnego
Przygotowanie
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu odlać wodę.
- Szpinak opłukać i dokładnie osuszyć. Włożyć na dużą patelnię i mieszając podgrzewać przez chwilę, aż zwiędnie. Do garnka włożyć 2 łyżki masła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając, smażyć przez chwilkę aż lekko się zrumieni. Dodać bulion i 50 ml mleczka wymieszać. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 5 -7 do czasu aż sos zredukuje się i zgęstnieje. Zdjąć z ognia i doprawić do smaku.
- Filet z dorsza dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Rozgrzać osobną patelnię z łyżką oliwy i masła, smażyć rybę ok. 2 minut z każdej strony.
- Kapustę zetrzeć na tarce, posolić i popieprzyć, dodać dwie łyżki octu winnego. Za pomocą dłoni ściskać kapustę, aż zacznie puszczać sok. Spróbować i ewentualnie dodać więcej octu i przypraw. Dodać 50 ml mleczka kokosowego i wymieszać.
- Ziemniaki i kapustę wyłożyć na talerz, położyć rybę i polać sosem.