czwartek, 2 sierpnia 2018

Idealny letni obiad — świeża kapusta, ziemniaki, szpinak i dorsz


http://www.monikabregula.pl/2018/08/idealny-letni-obiad-swieza-kapusta.html

Póki jeszcze na pólkach sklepowych dostępna jest świeża kapusta, to koniecznie trzeba z niej korzystać!! To zdecydowanie smak lata, jaki pamiętam z dzieciństwa, taką kapustę przygotowywała mi moja mama, ja ją lekko zmodyfikowałam, zamiast śmietany lekkie mleczko koksowe, a zamiast octu spirytusowego — winny. Do tego dorsz, świeże ziemniaczki i sos ze szpinaku – połączenie idealne. Proste, sezonowe danie, a przede wszystkim pyszne!


Składniki
  • paczka świeżego szpinaku baby 250 g
  • około 50 ml bulionu jarzynowego
  • około 100 ml mleczka kokosowego (50 - 60%)
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • pół kg młodych ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 duży filet z dorsza bez skóry
  • jedna mała biała świeża kapusta
  • 2-4 łyżki octu winnego

Przygotowanie
  • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu odlać wodę.
  • Szpinak opłukać i dokładnie osuszyć. Włożyć na dużą patelnię i mieszając podgrzewać przez chwilę, aż zwiędnie. Do garnka włożyć 2 łyżki masła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając, smażyć przez chwilkę aż lekko się zrumieni. Dodać bulion i 50 ml mleczka wymieszać. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 5 -7 do czasu aż sos zredukuje się i zgęstnieje. Zdjąć z ognia i doprawić do smaku.
  • Filet z dorsza dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Rozgrzać osobną patelnię z łyżką oliwy i masła, smażyć rybę ok. 2 minut z każdej strony.
  • Kapustę zetrzeć na tarce, posolić i popieprzyć, dodać dwie łyżki octu winnego. Za pomocą dłoni ściskać kapustę, aż zacznie puszczać sok. Spróbować i ewentualnie dodać więcej octu i przypraw. Dodać 50 ml mleczka kokosowego i wymieszać.
  • Ziemniaki i kapustę wyłożyć na talerz, położyć rybę i polać sosem. 



Printfriendly