wtorek, 7 sierpnia 2018

Sok z kiszonych buraków mojego Taty

http://www.monikabregula.pl/2018/08/sok-z-kiszonych-burakow-mojego-taty.html

Choć lato w pełni, za rogiem już czeka jesień, a co za nią idzie zmniejszona odporność, a o tą najlepiej zadbać teraz. Kiszonki to najlepsze naturalne i na dodatek smaczne probiotyki. Sama piję szklankę soku codziennie, zakwas robi mój kochany Tata, który dba, by go nigdy tego cennego napoju w lodówce nie zabrakło. 

Napój z kiszonek to bomba witaminowa, którą powinno się spożywać przez cały rok. 

Sok na bardzo dużo właściwości spożywany jest jako napój zdrowia, wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza krew, zwalcza zmęczenie, alergie i problemy trawienne. Poprawia mikroflorę jelit i aktywność metaboliczną, a jeśli to cię nie przekonuje, to dodam, że nić tak nie gasi pragnienia, jak ten właściwości sok, na dodatek obłędnie smakuje.



Kilka faktów - kiszone buraki przede wszystkim:
  • pomagają w walce z anemią, spowalniają procesy gnilne w jelitach, regulują przemianę materii (pomagają w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu),
  • obniżają poziom złego cholesterolu, zwiększają wytrzymałość (sok z buraków to świetny napój energetyczny, który dodaje energii, wzmacnia kondycję fizyczną oraz poprawia wydolność organizmu),
  • dostarczają weganom i wegetarianom cennego żelaza pochodzenia roślinnego.
  • obniżają ciśnienie: wykazano, że buraki obniżają ciśnienie krwi. Efekt ten wynika z naturalnie występujących azotanów w burakach, które są przekształcane w tlenek azotu, ten z kolei pomaga rozluźnić i rozszerzyć naczynia krwionośne, poprawiając przepływ krwi i obniżając ciśnienie. W rzeczywistości, medycznie, azotany są stosowane w leczeniu dusznicy bolesnej i niewydolności serca.
  • chronią przed chorobami serca: naturalnie występująca betaina w burakach pomaga zmniejszyć stan zapalny i chronić przed środowiskowymi czynnikami stresogennymi, które zwiększają ryzyko chorób serca.
  • wykazują działanie przeciwnowotworowe, wzmacniające, ochronne: fitoskładniki, które nadają burakom ich głęboki szkarłatny kolor, mają również silne właściwości przeciwnowotworowe.
  • ponadto buraki pomagają zwiększyć odporność dzięki wysokiej zawartości witaminy C, błonnika, potasu i manganu.


Kiszenie buraków

Składniki

  • 1 kg buraków
  • 2l przegotowanej wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie

  • Obrane buraki pokroić w grubą kostkę, włożyć je do słoika razem z czosnkiem i przyprawami. Zalać wszystko wodą i dodać łyżeczkę soli. 
  • Przykryć słoik ściereczką i postawić na 4–5 dni w pomieszczeniu, w którym panuje temperatura pokojowa. Kiedy na wierzchu zbierze się piana, buraki będą ukiszone. 
  • Ważne, aby bakteriom fermentacyjnym stworzyć warunki beztlenowe, dlatego też na słoik warto postawić coś ciężkiego, w przeciwnym razie zakwas zacznie pleśnieć.


Printfriendly