Choć lato w pełni, za rogiem już czeka jesień, a co za nią idzie zmniejszona odporność, a o tą najlepiej zadbać teraz. Kiszonki to najlepsze naturalne i na dodatek smaczne probiotyki. Sama piję szklankę soku codziennie, zakwas robi mój kochany Tata, który dba, by go nigdy tego cennego napoju w lodówce nie zabrakło.
Napój z kiszonek to bomba witaminowa, którą powinno się spożywać przez cały rok.
Sok na bardzo dużo właściwości spożywany jest jako napój zdrowia, wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza krew, zwalcza zmęczenie, alergie i problemy trawienne. Poprawia mikroflorę jelit i aktywność metaboliczną, a jeśli to cię nie przekonuje, to dodam, że nić tak nie gasi pragnienia, jak ten właściwości sok, na dodatek obłędnie smakuje.
Kilka faktów - kiszone buraki przede wszystkim:
- pomagają w walce z anemią, spowalniają procesy gnilne w jelitach, regulują przemianę materii (pomagają w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu),
- obniżają poziom złego cholesterolu, zwiększają wytrzymałość (sok z buraków to świetny napój energetyczny, który dodaje energii, wzmacnia kondycję fizyczną oraz poprawia wydolność organizmu),
- dostarczają weganom i wegetarianom cennego żelaza pochodzenia roślinnego.
- obniżają ciśnienie: wykazano, że buraki obniżają ciśnienie krwi. Efekt ten wynika z naturalnie występujących azotanów w burakach, które są przekształcane w tlenek azotu, ten z kolei pomaga rozluźnić i rozszerzyć naczynia krwionośne, poprawiając przepływ krwi i obniżając ciśnienie. W rzeczywistości, medycznie, azotany są stosowane w leczeniu dusznicy bolesnej i niewydolności serca.
- chronią przed chorobami serca: naturalnie występująca betaina w burakach pomaga zmniejszyć stan zapalny i chronić przed środowiskowymi czynnikami stresogennymi, które zwiększają ryzyko chorób serca.
- wykazują działanie przeciwnowotworowe, wzmacniające, ochronne: fitoskładniki, które nadają burakom ich głęboki szkarłatny kolor, mają również silne właściwości przeciwnowotworowe.
- ponadto buraki pomagają zwiększyć odporność dzięki wysokiej zawartości witaminy C, błonnika, potasu i manganu.
Kiszenie buraków
Składniki
- 1 kg buraków
- 2l przegotowanej wody
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie
- Obrane buraki pokroić w grubą kostkę, włożyć je do słoika razem z czosnkiem i przyprawami. Zalać wszystko wodą i dodać łyżeczkę soli.
- Przykryć słoik ściereczką i postawić na 4–5 dni w pomieszczeniu, w którym panuje temperatura pokojowa. Kiedy na wierzchu zbierze się piana, buraki będą ukiszone.
- Ważne, aby bakteriom fermentacyjnym stworzyć warunki beztlenowe, dlatego też na słoik warto postawić coś ciężkiego, w przeciwnym razie zakwas zacznie pleśnieć.