środa, 17 października 2018

Makaron z pieczarkami i natką pietruszki

http://www.monikabregula.pl/2018/10/makaron-z-pieczarkami-i-natka-pietruszki.html

Szybki przepis do przygotowania. Sycący i smaczny makaron penne z pieczarkami, orzechami nerkowca i solidną dawką posiekanej natki pietruszki, składniki, które są łatwo dostępne i pyszne, a to wszystko w kremowym sosie.

Składniki
  • około 150 g makaronu
  • 150 g pieczarek
  • pół pęczak natki pietruszki
  • garść orzechów nerkowca
  • około 50 ml mleczka kokosowego (50 - 60%)
  • 50 ml bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • plaster cebuli
  • 2 żółtka
  • dwie łyżki oliwy extra vergine
  • łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz



Przygotowanie
  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
  • Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć pokrojoną w kosteczkę cebulę, smażyć przez ok. 2 minuty często mieszając.
  • Dodać pokrojone na plasterki umyte i osuszone pieczarki i smażyć przez ok. 10 minut aż odparują, a następnie zaczną się rumienić.
  • Wówczas dodać do nich masło, posiekaną pietruszkę (zostawić trochę natki do dekoracji), posiekane orzechy nerkowca oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę razem podsmażyć.
  • Wlać mleczko kokosowe oraz bulion, doprawić solą, pieprzem. Podgrzewać jeszcze przez ok. 1 minuty lub do czasu aż sos trochę zgęstnieje.
  • Ściągnąć z ogania, dodać makaron i wszystko dokładnie wymieszać. Poczekać 2 minuty, po tym czasie dodać żółtaka i jeszcze raz dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pierzem do smaku.
  • Makaron wyłożyć na talerz. Całość posypać pozostawioną natką pietruszki. 






Printfriendly