Szybki przepis do przygotowania. Sycący i smaczny makaron penne z pieczarkami, orzechami nerkowca i solidną dawką posiekanej natki pietruszki, składniki, które są łatwo dostępne i pyszne, a to wszystko w kremowym sosie.
Składniki
- około 150 g makaronu
- 150 g pieczarek
- pół pęczak natki pietruszki
- garść orzechów nerkowca
- około 50 ml mleczka kokosowego (50 - 60%)
- 50 ml bulionu warzywnego
- 1 ząbek czosnku
- plaster cebuli
- 2 żółtka
- dwie łyżki oliwy extra vergine
- łyżka masła klarowanego
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
- Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć pokrojoną w kosteczkę cebulę, smażyć przez ok. 2 minuty często mieszając.
- Dodać pokrojone na plasterki umyte i osuszone pieczarki i smażyć przez ok. 10 minut aż odparują, a następnie zaczną się rumienić.
- Wówczas dodać do nich masło, posiekaną pietruszkę (zostawić trochę natki do dekoracji), posiekane orzechy nerkowca oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę razem podsmażyć.
- Wlać mleczko kokosowe oraz bulion, doprawić solą, pieprzem. Podgrzewać jeszcze przez ok. 1 minuty lub do czasu aż sos trochę zgęstnieje.
- Ściągnąć z ogania, dodać makaron i wszystko dokładnie wymieszać. Poczekać 2 minuty, po tym czasie dodać żółtaka i jeszcze raz dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pierzem do smaku.
- Makaron wyłożyć na talerz. Całość posypać pozostawioną natką pietruszki.