Uwielbiam gotować, zawsze lubiłam. Od wielu już lat staram się by, to co gotuję, było zdrowe i pełnowartościowe. Bzdurą dla mnie jest powszechne stwierdzenie, że dla jednej osoby nie opłaca się gotować, że jedzenie w restauracjach - jadłodajniach jest tańsze. To tylko tłumaczenie swojego lenistwa. Zrobienie domowego posiłku zajmuje mniej czasu niż czekanie na zamówioną pizze. Nie trzeba być mistrzem kuchni, by ugotować makaron z warzywami. Wystarczy piętnaście minut i trochę chęci.
W moim rodzinnym domu gotowało się typowe polskie jedzenie. Dopiero jako dorosła osoba zaczęłam zwracać uwagę na to, co jem, a to podstawa zdrowego żywienia — jesteśmy tym, co jemy. Jedzenie to nasze paliwo, oczywiście ma być smaczne, ale przede wszystkim ma nas odżywiać, a nie szkodzić. Planowanie posiłków, gotowanie samemu w ostatecznym rachunku jest dużo tańsze. A jeśli nie, to pomyśl, z czego muszą być kupowane gotowe dania, skoro są aż tak tanie??
W moim rodzinnym domu gotowało się typowe polskie jedzenie. Dopiero jako dorosła osoba zaczęłam zwracać uwagę na to, co jem, a to podstawa zdrowego żywienia — jesteśmy tym, co jemy. Jedzenie to nasze paliwo, oczywiście ma być smaczne, ale przede wszystkim ma nas odżywiać, a nie szkodzić. Planowanie posiłków, gotowanie samemu w ostatecznym rachunku jest dużo tańsze. A jeśli nie, to pomyśl, z czego muszą być kupowane gotowe dania, skoro są aż tak tanie??
Gotowanie w domu to przede wszystkim:
- Pewność, że wiesz, co jesz! Ser jest serem, jajka są płynne nie w proszku, a oliwa to nie oliwo podobna substancja, wielokrotnie wykorzystywana do smażenia.
- Zdrowo odżywiasz siebie i swoich bliskich.
- Wspólne gotowanie to świetna okazja do spędzenia czasu z bliskimi.