Prosta i sycąca
zupa z cukrowym groszkiem i kalafiorowym ryżem. Kalafiorowy ryż to
starty surowy kalafior. Przyjemnie chrupie, dodaje miłego aromatu tak
jak groszek cukrowy. Ważne by dokładnie usunąć włókna z groszku inaczej
będą dość irytujące podczas jedzenia.
Składniki
- garść cukrowego groszku
- ok. 2 litry bulionu warzywnego
- 4 średnie ziemniaki
- ćwierć kalafiora
- 100 ml mleczka kokosowego (50 - 60%)
- 1 łyżka masła klarowanego
- łyżka kaszy jaglanej
- 50 g sera fety
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- W garnku z grubym dnem na oliwie i maśle podsmażyć przez ok. 5 - 7 min. obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki z surową kaszą jaglaną. Wlać gorący bulion zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 15 minut do czasu aż ziemniaki i kasza będą prawie miękkie.
- Groszek dokładnie umyć, wyciąć z obydwóch stron włókna. Wrzucić do zupy, wlać mleczko koksowe, doprawić do smaku i gotować ok. 5 minut.
- Na dużych oczkach zetrzeć surowy kalafior, fetę pokroić w kosteczkę i wrzucić wszystko do zupy i odstawić z ognia. Od razu podawać.