poniedziałek, 19 listopada 2018

Zupa z cukrowym groszkiem i kalafiorowym ryżem

 
http://www.monikabregula.pl/2018/11/zupa-z-cukrowym-groszkiem-i.html
 
Prosta i sycąca zupa z cukrowym groszkiem i kalafiorowym ryżem. Kalafiorowy ryż to starty surowy kalafior. Przyjemnie chrupie, dodaje miłego aromatu tak jak groszek cukrowy. Ważne by dokładnie usunąć włókna z groszku inaczej będą dość irytujące podczas jedzenia.
 

Składniki
  • garść cukrowego groszku
  • ok. 2 litry bulionu warzywnego
  • 4 średnie ziemniaki
  • ćwierć kalafiora
  • 100 ml mleczka kokosowego (50 - 60%)
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • łyżka kaszy jaglanej
  • 50 g sera fety
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
 Przygotowanie
  • W garnku z grubym dnem na oliwie i maśle podsmażyć przez ok. 5 - 7 min. obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki z surową kaszą jaglaną. Wlać gorący bulion zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 15 minut do czasu aż ziemniaki i kasza będą prawie miękkie.
  • Groszek dokładnie umyć, wyciąć z obydwóch stron włókna. Wrzucić do zupy, wlać mleczko koksowe, doprawić do smaku i gotować ok. 5 minut.
  • Na dużych oczkach zetrzeć surowy kalafior, fetę pokroić w kosteczkę i wrzucić wszystko do zupy i odstawić z ognia. Od razu podawać.









Printfriendly