Od kilku tygodni do każdej herbaty czy po prostu wody dodaje antygrypinę. To zmiksowane owoce z kilkoma przyprawami i miodem. Nie dość, że super smakuje, to na dodatek działa naszą odporność wzmacniając ją. Przepis na antygrypinę pochodzi z jesienno-zimowego Fash Food Booka.
Składniki
- 4 pomarańcze
- 3 cytryny
- 5 cm imbiru
- ½ litra płynnego miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki kardamonu
Przygotowanie
- Pomarańcze i cytryny dokładnie myjemy lub sparzamy wrzątkiem. Możemy to zrobić w gorącej wodzie z dodatkiem octu jabłkowego.
- Umyte i osuszone cytrusy kroimy na mniejsze kawałki i pozbywamy się pestek. Imbir obieramy ze skórki i kroimy w plastry.
- Do malaksera lub miksera wkładamy cytrusy, imbir oraz przyprawy i wszystko dokładnie siekamy, dodajemy miód i wszytko jeszcze raz mieszamy.
- Powstałą miksturę przekładamy do słoików, przechowujemy w lodówce.