poniedziałek, 29 kwietnia 2019

Duszony dorsz ze szparagami w koperkowym sosie


http://www.monikabregula.pl/2019/04/duszony-dorsz-ze-szparagami-w.html
 
Świetny sposób na dorsza i sezonowe szparagi! Bardzo proste lekkie i pożywne, a co najważniejsze szybkie danie. Ja użyłam z gotowych, oprawionych filetów dorsza (można kupić mrożone).

Składniki
  • filet z dorsza
  • około 150 g ulubionego makaronu
  • 8 zielonych szparagów
  • pęczek koperku
  • 1 żółtko
  • 100 ml mleczka kokosowego (50 - 60%)
  • 100 ml warzywnego bulionu
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka oliwy extra vergine
  • sól, pieprz
Przygotowanie

  • Umyć szparagi, odłamać twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodygi pokroić na dwu centymetrowe kawałki.
  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę przecinać czosnek przez praskę i chwilę podsmażyć. 
  • Koperek posiekać, do garnka wlać bulion i mleczko dodać koperek. Gotować na małym ogniu przez ok. 3 minut, następnie włożyć fileta dorsza doprawionego solą i pieprzem (jeśli używamy mrożonego dorsza, przed włożeniem do garnka należy go rozmrozić). 
  • Przykryć i gotować przez ok. 8 minut. 
  • Trzy minuty przed końcem gotowania dodać szparagi.
  • Ściągnąć z ogania, dodać makaron i wszystko delikatnie wymieszać. Poczekać 2 minuty, po tym czasie dodać żółtko - wymieszać. Przyprawić solą i pierzem do smaku.
 

Printfriendly