Świetny sposób na dorsza i sezonowe szparagi! Bardzo proste lekkie i
pożywne, a co najważniejsze szybkie danie. Ja użyłam z gotowych,
oprawionych filetów dorsza (można kupić mrożone).
Składniki
- filet z dorsza
- około 150 g ulubionego makaronu
- 8 zielonych szparagów
- pęczek koperku
- 1 żółtko
- 100 ml mleczka kokosowego (50 - 60%)
- 100 ml warzywnego bulionu
- 1 ząbek czosnku
- łyżka oliwy extra vergine
- sól, pieprz
- Umyć szparagi, odłamać twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodygi pokroić na dwu centymetrowe kawałki.
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę przecinać czosnek przez praskę i chwilę podsmażyć.
- Koperek posiekać, do garnka wlać bulion i mleczko dodać koperek. Gotować na małym ogniu przez ok. 3 minut, następnie włożyć fileta dorsza doprawionego solą i pieprzem (jeśli używamy mrożonego dorsza, przed włożeniem do garnka należy go rozmrozić).
- Przykryć i gotować przez ok. 8 minut.
- Trzy minuty przed końcem gotowania dodać szparagi.
- Ściągnąć z ogania, dodać makaron i wszystko delikatnie wymieszać. Poczekać 2 minuty, po tym czasie dodać żółtko - wymieszać. Przyprawić solą i pierzem do smaku.