poniedziałek, 13 maja 2019

Jogurtowe placuszki z truskawkami

http://www.monikabregula.pl/2019/05/jogurtowe-placuszki-z-truskawkami.html

Śniadanie na trawie to zawsze dobry pomysł, tym bardziej gdy zrobiło się tak cudownie zielono. Przepis na placuszki wzięłam z Kwestii Smaku, zmieniałam tylko rodzaj jogurtu, zamiast zwykłego użyłam koksowego. Placuszki są wilgotne, puszyste i miękkie. Bardzo szybko się je przygotowuje. Zamiast truskawek możemy użyć dowolnych sezonowych owoców.



Składniki 
 
ok. 8 sztuk
  • 125 g jogurtu kokosowego
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżki roztopionego masła klarowanego
  • 1 - 2 łyżki cukru lub zamiennika np. ksylitolu
  • 160 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka truskawek 

Przygotowanie 

  • W misce wymieszać lub zmiksować jogurt z jajkami i masłem klarowanym, dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę.
  • Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia, więc jednorazowo można smażyć ich 4 sztuki). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty).
  • Gdy placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia) włożyć w każdego placka po 2 grubsze plasterki truskawki.
  • Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2,5 minuty lub trochę krócej. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką.
  • Posypać delikatnie cukrem pudrem.









Printfriendly