piątek, 30 sierpnia 2019

Makaron z krewetkami i zielonymi warzywami


http://www.monikabregula.pl/2019/08/makaron-z-krewetkami-i-zielonymi.html

Od czasu do czasu przychodzi mi chęć na krewetki, dlatego dziś zaserwuję makaron z krewetkami zielonymi warzywami.


Składniki

  • makaron spaghetti
  • 20 krewetek
  • 3 garście szpinaku baby
  • pół cukinii
  • kilka różyczek brokułu
  • 100 ml mleczka kokosowego (50 - 60%)
  • 100 ml warzywnego bulionu
  • 2 żółtka
  • łyżka masła klarowanego lub oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki mielonych migdałów
  • łyżka migdałów w płatkach
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie
  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, 4 minuty przed końcem gotowania dodać różyczki brokułu - odcedzić.
  • Na patelni do grillowania rozgrzać odrobinę oliwy, cukinię pokroić na plasterki i grillować z obu stron aż uzyska złoty kolor, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć na osobny talerz.
  • Krewetki oczyścić i osuszyć za pomocą papierowego ręcznika. Na patelnie dolać odrobinę oliwy, włożyć przeciśnięty czosnek oraz płatki migdałów. Od razu dorzucić oczyszczone krewetki smażyć z obydwu stron około 2 minut. Do krewetek dodać szpinak, wszystko wymieszać. Gdy szpinak trochę zwiędnie i straci swoją objętość wlać połowę mleczka i całość bulionu gotować całość jeszcze 3 minuty.
  • Resztę mleczka wymieszać z żółtkami.
  • Zdjąć z ognia, dodać odcedzony makaron z brokułami oraz grillowaną cukinię. Po ok. 2-3 minutach od zdjęcia z ognia, wlać wymieszane żółtka z mleczkiem, doprawić solą i pieprzem - całość wymieszać.
  • Wyłożyć na talerze posypać mielonymi migdałami.



Printfriendly