czwartek, 8 sierpnia 2019

Spaghetti ze świeżym szpinakiem, kurkami i brazylijskimi orzechami

http://www.monikabregula.pl/2019/08/spaghetti-ze-swiezym-szpinakiem-kurkami.html

Wracam dziś z odkurzonym i trochę podrasowanym przepisem na makaron ze szpinakiem i kurkami. Danie przygotowuje się błyskawicznie, jest lekkie i przepyszne. Orzech nadają mu orientalną nutę, są dopełnieniem całości poprzez swoją fakturę.

Składniki
  • makaron spaghetti
  • 200 g kurek
  • 3 garście szpinaku baby
  • 100 ml mleczka kokosowego (50 - 60%)
  • 100 ml warzywnego bulionu
  • 2 żółtka
  • łyżka masła klarowanego lub oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 posiekanych na desce orzechów brazylijskich
  • sól i świeżo zmielony pieprz
 


Przygotowanie
  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić.
  • W czasie gdy gotuje się makaron umyć kurki i pokroić na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzać masło lub oliwę wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, kurki i orzechy (zostawić trochę orzechów do dekoracji). Smażyć około 2 minut.
  • Dodać dwie garście szpinaku całość wymieszać. Po 3 minutach, gdy szpinak trochę zwiędnie i straci swoją objętość dodać połowę mleczka i całość bulionu. 
  • Resztę mleczka wymieszać z żółtkami.
  • Zdjąć z ognia, dodać odcedzony makaron oraz resztę szpinaku. Po ok. 3 minutach od zdjęcia z ognia, wlać wymieszane żółtka z mleczkiem, doprawić solą i pieprzem - całość wymieszać.
  • Wyłożyć na talerze posypać resztą orzechów.


 


Printfriendly