Wracam dziś z odkurzonym i trochę podrasowanym przepisem na makaron ze szpinakiem i kurkami. Danie przygotowuje się błyskawicznie, jest lekkie i przepyszne. Orzech nadają mu orientalną nutę, są dopełnieniem całości poprzez swoją fakturę.
Składniki
- makaron spaghetti
- 200 g kurek
- 3 garście szpinaku baby
- 100 ml mleczka kokosowego (50 - 60%)
- 100 ml warzywnego bulionu
- 2 żółtka
- łyżka masła klarowanego lub oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 5 posiekanych na desce orzechów brazylijskich
- sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić.
- W czasie gdy gotuje się makaron umyć kurki i pokroić na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzać masło lub oliwę wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, kurki i orzechy (zostawić trochę orzechów do dekoracji). Smażyć około 2 minut.
- Dodać dwie garście szpinaku całość wymieszać. Po 3 minutach, gdy szpinak trochę zwiędnie i straci swoją objętość dodać połowę mleczka i całość bulionu.
- Resztę mleczka wymieszać z żółtkami.
- Zdjąć z ognia, dodać odcedzony makaron oraz resztę szpinaku. Po ok. 3 minutach od zdjęcia z ognia, wlać wymieszane żółtka z mleczkiem, doprawić solą i pieprzem - całość wymieszać.
- Wyłożyć na talerze posypać resztą orzechów.