Jesień do doskonały czas na wszelkie zupy kremy. Taką zupę możemy zrobić z dowodnych składników, które akurat mamy w lodówce. Ja przygotowałam krem z kalafiora, brokuła i cukinii, która fajnie łączy się ze wszystkimi składnikami.
Składniki
- 1 średniej wielkości kalafior
- 1 brokuł
- 1 średnia cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 litr bulionu warzywnego
- 50 ml gęstego mleczka kokosowego
- 4 żółtka
- sól, pieprz
Do podania
- płatki migdałów
- grzanki
Przygotowanie
- Kalafiora oraz brokuł wraz z łodygą podzielić na kilka większych części, włożyć do garnka zalać bulionem do wysokości warzyw. Gotować na średnim ogniu do miękkości.
- Cukinię pokroić na duże kawałki, czosnek obrać i przeciąć na pół.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę, po czym wrzucić cukinię z czosnkiem. Piec do zrumienienia warzyw. Całość dodać do ugotowanych warzyw.
- Warzywa przelać do blendera kielichowego lub za pomocą ręcznego zmiksować na gładką masę.
- W miseczce roztrzepać żółtka z mleczkiem kokosowym wlać do zupy. Przyprawić do smaku.
- Podawać z posiekanym płatkami migdałów i grzankami.