czwartek, 31 października 2019

Krem z kalafiora, brokułów i pieczonej cukinii

http://www.monikabregula.pl/2019/10/krem-z-kalafiora-brokuow-i-pieczonej.html 
Jesień do doskonały czas na wszelkie zupy kremy. Taką zupę możemy zrobić z dowodnych składników, które akurat mamy w lodówce. Ja przygotowałam krem z kalafiora, brokuła i cukinii, która fajnie łączy się ze wszystkimi składnikami.

Składniki

  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 1 brokuł
  • 1 średnia cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 50 ml gęstego mleczka kokosowego
  • 4 żółtka
  • sól, pieprz


Do podania

  • płatki migdałów
  • grzanki

Przygotowanie

  • Kalafiora oraz brokuł wraz z łodygą podzielić na kilka większych części, włożyć do garnka zalać bulionem do wysokości warzyw. Gotować na średnim ogniu do miękkości.
  • Cukinię pokroić na duże kawałki, czosnek obrać i przeciąć na pół. 
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę, po czym wrzucić cukinię z czosnkiem. Piec do zrumienienia warzyw. Całość dodać do ugotowanych warzyw. 
  • Warzywa przelać do blendera kielichowego lub za pomocą ręcznego zmiksować na gładką masę.  
  • W miseczce roztrzepać żółtka z mleczkiem kokosowym wlać do zupy. Przyprawić do smaku.
  • Podawać z posiekanym płatkami migdałów i grzankami. 








Printfriendly