piątek, 8 listopada 2019

Krewetki z czosnkiem i chili w białym winie


http://www.monikabregula.pl/2019/11/krewetki-z-czosnkiem-i-chili-w-biaym.html


Od czasu do czasu można pozwolić sobie w domu na coś specjalnego, ale nie spędzać przy tym kilku godzin w kuchni. Mam dla was przepis na danie, dostępne na wielu blogach kulinarnych (znane też wielu, ale może jednak ktoś skorzysta), ale zawsze obłędnie smaczne, a co najważniejsze zrobicie je w 15 minut. Idealny pomysł na kolację dla gości, czy na romantyczny wieczór we dwoje. Je się je rękami, dlatego nie zapomnijcie o chusteczkach.

SKŁADNIKI
  • krewetki około 750 - 900 gram
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 papryczka chili
  • natka pietruszki
  • 1/2 cytryny
  • pieprz/sól
  • białe wytrawne wino ok. 70-100 ml
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek




Przygotowanie
  • Na patelni rozgrzać masło. Czosnek obrać, pokroić lub przecisnąć przez praskę. Następnie pokroić papryczkę chili. Wrzucić razem na rozgrzaną patelnie. Czosnek i papryczkę chili podsmażyć około 2 minut.
  • Do podsmażonego czosnku i chili wrzucić krewetki (całe nie obrane, można kupić przecięte i oczyszczone z jelita, jeśli nie masz takich, usuń najpierw jelito, ale pancerzyk zostaw). Co jakiś czas przemieszać krewetki. Piec aż nabiorą koloru. W międzyczasie doprawić je solą i pieprzem.
  • Gdy krewetki nabiorą koloru dodać do nich białe wytrawne wino. Do tego dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i sok z połowy cytryny. Co jakiś czas mieszamy zawartość garnka.
  • Czekamy około 6/7 minut, aż wino odparuje i krewetki nabiorą w 100% koloru. Na 2 minuty przed końcem wrzucić posiekaną natkę pietruszki.
  • Podawać ze świeżą bagietką obficie polewając sosem. 
 



Printfriendly