Od czasu do czasu można pozwolić sobie w domu na coś specjalnego, ale nie spędzać przy tym kilku godzin w kuchni. Mam dla was przepis na danie, dostępne na wielu blogach kulinarnych (znane też wielu, ale może jednak ktoś skorzysta), ale zawsze obłędnie smaczne, a co najważniejsze zrobicie je w 15 minut. Idealny pomysł na kolację dla gości, czy na romantyczny wieczór we dwoje. Je się je rękami, dlatego nie zapomnijcie o chusteczkach.
SKŁADNIKI
- krewetki około 750 - 900 gram
- 5 ząbków czosnku
- 1 papryczka chili
- natka pietruszki
- 1/2 cytryny
- pieprz/sól
- białe wytrawne wino ok. 70-100 ml
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Na patelni rozgrzać masło. Czosnek obrać, pokroić lub przecisnąć przez praskę. Następnie pokroić papryczkę chili. Wrzucić razem na rozgrzaną patelnie. Czosnek i papryczkę chili podsmażyć około 2 minut.
- Do podsmażonego czosnku i chili wrzucić krewetki (całe nie obrane, można kupić przecięte i oczyszczone z jelita, jeśli nie masz takich, usuń najpierw jelito, ale pancerzyk zostaw). Co jakiś czas przemieszać krewetki. Piec aż nabiorą koloru. W międzyczasie doprawić je solą i pieprzem.
- Gdy krewetki nabiorą koloru dodać do nich białe wytrawne wino. Do tego dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i sok z połowy cytryny. Co jakiś czas mieszamy zawartość garnka.
- Czekamy około 6/7 minut, aż wino odparuje i krewetki nabiorą w 100% koloru. Na 2 minuty przed końcem wrzucić posiekaną natkę pietruszki.
- Podawać ze świeżą bagietką obficie polewając sosem.