piątek, 10 kwietnia 2020

Wafle z kremem z orzechów nerkowca

http://www.monikabregula.pl/2020/04/wafle-z-kremem-z-orzechow-nerkowca.html

Coś słodkiego w tym dziwnym dla nas wszystkich czasie, mnie takie wafle kojarzą się z dzieciństwem, moja mama robiła krem chyba z mleka, ale nie pamiętam, za to pamiętam że dodawała trochę kawy i smarowała wafle. Ja wolę wersję bardziej zdrową z orzechów nerkowca. Krem jest obłędny tak samo dobrze smakuje z waflami czy naleśnikami. Warto dla podkręcenia smaku posmarować jedną warstwę dżemem, ale nie jest to absolutnie konieczne. 



 Składniki:
  • 150 g orzechów nerkowców
  • 2 łyżki musu kokosowego
  • 1 łyżka słodu np. syropu z agawy czy miodu
  • ulubiony dżem
  • paczka suchych wafli
 Przygotowanie:
  • Orzech wrzucić do blendera i zalać tak by woda je przykryła, pozostawić na noc. Można orzech zalać wrzątkiem i pozostawić na 20 minut. 
  • Po tym czasie do orzechów dodać mus kokosowy oraz słód i dokładnie zmiksować na gładki krem. 
  • Smarujemy wafle, jedną warstwę posmarować dżemem. Podawać od razu.


Printfriendly