Coś słodkiego w tym dziwnym dla nas wszystkich czasie, mnie takie
wafle kojarzą się z dzieciństwem, moja mama robiła krem chyba z mleka, ale nie
pamiętam, za to pamiętam że dodawała trochę kawy i smarowała wafle. Ja wolę wersję bardziej zdrową z
orzechów nerkowca. Krem jest obłędny tak samo dobrze smakuje z waflami czy naleśnikami.
Warto dla podkręcenia smaku posmarować jedną warstwę dżemem, ale nie jest to
absolutnie konieczne.
Składniki:
- 150 g orzechów nerkowców
- 2 łyżki musu kokosowego
- 1 łyżka słodu np. syropu z agawy czy miodu
- ulubiony dżem
- paczka suchych wafli
Przygotowanie:
- Orzech wrzucić do blendera i zalać tak by woda je przykryła, pozostawić na noc. Można orzech zalać wrzątkiem i pozostawić na 20 minut.
- Po tym czasie do orzechów dodać mus kokosowy oraz słód i dokładnie zmiksować na gładki krem.
- Smarujemy wafle, jedną warstwę posmarować dżemem. Podawać od razu.