Owoce pod kruszonką

http://www.monikabregula.pl/2020/05/owoce-pod-kruszonka.html


Owoce pod kruszonką to przepis łatwy wręcz banalny. Na pewno nie jest to deser dietetyczny, ale raz nie zawsze można sobie pofolgować. Możemy użyć dowolnych owoców, mrożonych lub świeżych. Polecam wypróbować też z samymi jabłkami.








Składniki
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 100 g zimnego masła pokrojonego w kosteczkę
  • 8 łyżek cukru pudru
  • ulubione owoce

Przygotowanie

  • Mąkę przesiać na stolnicę lub deskę do krojenia dodać cukier, wodę i masło. Za pomocą dłoni połączyć wszystkie składniki aż powstanie dość jednolita struktura.
  • Owoce opłukać, osuszyć, pokroić.
  • Owoce ułożyć w formie do zapiekania wysmarowanej masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • Owoce posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać przez ok. 45 minut aż kruszonka się zrumieni. 
  • Podawać z lodami lub jogurtem.