piątek, 12 lutego 2016

Pulpeciki z łososia i jarmużu gotowane na parze

http://www.monikabregula.pl/2016/02/pulpeciki-z-ososia-i-jarmuzu-na-parze.html

Proste i bardzo zdrowe pulpeciki rybne z jarmużem z dodatkiem suszonych pomidorów. Pulpeciki są gotowe w 8 minut, bez smażenia. Są miękkie, soczyste i pyszne dzięki dodatkowi jarmużu. Z tagliatelle w sosie koperkowym stanowią ideale połączenie. Całość smakuje naprawdę wybornie!

Składniki

140 g jarmużu
350 g łososia
4 kawałki suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
sól i pieprz
ok. 2/3 bułki np. kajzerki
bułka tarta
300 g makaronu tagliatelle
ok. 1/2 szklanki wody z makaronu
1/2 szklanki śmietany lub mleczka kokosowego
pęczek koperku



Przygotowanie

Umyty i już poszatkowany jarmuż wystarczy wyjąć z torebki i ugotować na parze (ok. 5 minut). Jeśli kupiliśmy jarmuż w liściach należy je opłukać, oderwać miękkie listki od twardego rdzenia pośrodku i ugotować na parze. Ugotowany jarmuż drobno posiekać na desce, ostudzić.
Odciąć skórę z łososia i sprawdzić, czy nie ma ości. Opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. 
 Bułkę namoczyć w wodzie (ok. 10 minut).
Do pojemnika melaksera — rozdrabniacza włożyć suszone pomidory, łyżkę oleju ze słoika łososia, odciśniętą namoczoną bułkę, doprawić solą, pieprzem i zblendować (jeśli nie mamy melaksera/rozdrabniacza, możemy posiekać składniki na desce). Dodać posikany i odciśnięty z nadmiaru wody jarmuż, wymieszać. Jeśli masa, jaką otrzymaliśmy będzie za rzadka, aby ulepić z niej pulpeciki, można dodać do niej bułkę tartą. Z powstałej masy formować małe kuleczki.
Kulki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze z gotującą się już wodą, przykryć i gotować przez ok. 8 minut. Jeśli nie mamy pewności czy pulpeciki są już gotowe, można przekroić jednego pulpeta i sprawdzić w samym środku czy mięso jest ścięte. 
Wyłożyć na półmisek
Makaron ugotować al dente w osolone wodzie. Odcedzić zachowując ok. 1/2 szklanki wody z makaronu.
Do garnka po makaronie wlać śmietankę lub mleczko koksowe, dodać koperek, zagotować. Gotować przez 1 minutę, włożyć makaron wraz z połową odłożonej wody, posiekany koperek, wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia dodać żółtko i całość wymieszać (żółtko nie powinno się ściąć, powinno wtopić się w sos). 
Podawać z pulpecikami, można skropić sokiem z cytryny.

Printfriendly