środa, 16 sierpnia 2017

Makaron ze szpinakiem i kurkami

 Makaron ze szpinakiem i kurkami
 
Danie z wykorzystaniem sezonowych składników. Szpinak można dodać świeży, ale równie dobry będzie mrożony. 


Składniki
  • makaron spaghetti
  • 200 g kurek
  • 125 g mrożonego szpinaku
  • pół szklanki bulionu
  • 2 żółtka
  • łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • ok (1/3 szklanki) śmietanki
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Makaron ze szpinakiem i kurkami

Przygotowanie
  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić.
  • W czasie gdy gotuje się makaron umyć kurki i pokroić na mniejsze kawałki. W rondelku rozgrzać oliwę wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i kurki. Smażyć około 2 minut.
  • Dodać szpinak i zalać bulionem. Mieszać od czasu do czasu aż szpinak całkowicie się rozmrozi.
  • Dodać śmietankę i doprawić solą i pieprzem.
  • Zdjąć z ognia, dodać odcedzony makaron, wymieszać z żółtkami.
  • Wyłożyć na talerze.


Makaron ze szpinakiem i kurkami

Printfriendly