Danie z wykorzystaniem sezonowych składników. Szpinak można dodać świeży, ale równie dobry będzie mrożony.
Składniki
- makaron spaghetti
- 200 g kurek
- 125 g mrożonego szpinaku
- pół szklanki bulionu
- 2 żółtka
- łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- ok (1/3 szklanki) śmietanki
- sól i świeżo zmielony pieprz
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić.
- W czasie gdy gotuje się makaron umyć kurki i pokroić na mniejsze kawałki. W rondelku rozgrzać oliwę wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i kurki. Smażyć około 2 minut.
- Dodać szpinak i zalać bulionem. Mieszać od czasu do czasu aż szpinak całkowicie się rozmrozi.
- Dodać śmietankę i doprawić solą i pieprzem.
- Zdjąć z ognia, dodać odcedzony makaron, wymieszać z żółtkami.
- Wyłożyć na talerze.