Sezonowe danie, które jest szybkie, łatwe i pyszne. Soczysta i jędrna cukinia sprawia, że danie jest przyjemnie świeże - idealne w okresie letnim.
Składniki
- 6 plasterków szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
- około 150 g makaronu
- pół cukinii
- cztery garście świeżego szpinaku
- 1 duży pomidor
- 50 g fety
- 50 ml gęstego mleczka kokosowego
- 1 ząbek czosnku
- dwie łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów (kamis)
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Cukinie dokładnie umyć i osuszyć, pokroić na plasterki i zrumienić z każdej strony na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy dodać, szynkę i smażyć całość jeszcze minutę.
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
- Szpinak opłukać i dokładnie osuszyć, odłożyć kilka liści do dekoracji.
- Pomidora sparzyć (ja go sparzam wkładając go do gotującego się makaronu), pokroić w dużą kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając, smażyć przez chwilkę aż lekko się zrumieni. Dodać pokrojonego pomidora oraz szpinak. Dusić kilka minut, aż z pomidorów zrobi się sos. Wlać mleczko kokosowe doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą Kamis. Podgrzewać jeszcze przez ok. 2 minuty lub do czasu aż sos zgęstnieje.
- Ściągnąć z ogania, dodać makaron i wszystko dokładnie wymieszać. Makaron wyłożyć na talerz, dodać cukinię, szynkę, resztę szpinaku. Całość posypać pokruszona fetą.