poniedziałek, 9 lipca 2018

Makaron z cukinią i szpinakiem w pomidorowym sosie

http://www.monikabregula.pl/2018/07/makaron-z-cukinia-i-szpinakiem-w.html

Sezonowe danie, które jest szybkie, łatwe i pyszne. Soczysta i jędrna cukinia sprawia, że danie jest przyjemnie świeże - idealne w okresie letnim. 

Składniki
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
  • około 150 g makaronu
  • pół cukinii
  • cztery garście świeżego szpinaku
  • 1 duży pomidor
  • 50 g fety
  • 50 ml gęstego mleczka kokosowego
  • 1 ząbek czosnku
  • dwie łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów (kamis)
  • sól, pieprz


Przygotowanie 

  • Cukinie dokładnie umyć i osuszyć, pokroić na plasterki i zrumienić z każdej strony na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy dodać, szynkę i smażyć całość jeszcze minutę.
  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
  • Szpinak opłukać i dokładnie osuszyć, odłożyć kilka liści do dekoracji.
  • Pomidora sparzyć (ja go sparzam wkładając go do gotującego się makaronu), pokroić w dużą kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając, smażyć przez chwilkę aż lekko się zrumieni. Dodać pokrojonego pomidora oraz szpinak. Dusić kilka minut, aż z pomidorów zrobi się sos. Wlać mleczko kokosowe doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą Kamis. Podgrzewać jeszcze przez ok. 2 minuty lub do czasu aż sos zgęstnieje.
  • Ściągnąć z ogania, dodać makaron i wszystko dokładnie wymieszać. Makaron wyłożyć na talerz, dodać cukinię, szynkę, resztę szpinaku. Całość posypać pokruszona fetą. 



Printfriendly